Diari La Veu del País Valencià
Naix la Confederació d’entitats sobiranistes dels Països Catalans
ACN / València

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD), l’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han presentat aquest dimecres en roda de premsa a València la Confederació d’entitats sobiranistes dels Països Catalans que naix amb l’objectiu de fer créixer el dret a decidir i avançar en la consciència sobiranista arreu dels tres territoris. La confederació es constituirà a través d’un consell amb dinàmiques pròpies que impulsarà campanyes que cobrisquen tots els Països Catalans, però continuant així mateix amb la solidaritat mútua que les tres entitats venien expressant amb les campanyes de cada territori. Durant la roda de premsa, totes tres entitats han manifestat el respecte als ritmes propis i a la voluntat que expressen els ciutadans de cada territori.

Durant la roda de premsa, el president de la PDaD, Toni Infante, ha dit que si bé al Principat el procés sobiranista ha avançat molt, en altres territoris, com al País Valencià, s’estan vivint processos d’apoderament dels ciutadans. Infante ha assenyalat que després de diversos actes de solidaritat i suport entre la PDaD, l’ASM i l’ANC es donen ara les condicions per fer passos endavant i constituir la Confederació.

Jordi Sànchez d’ANC, Antoni Infante de l’PDaD i Cristòfol Soler de l’ASM. Foto: ACN.

El president de la PDaD del País Valencià ha dit que la Confederació es constitueix des del respecte als ritmes de cada territori, el respecte, la potenciació de la independència i el reconeixement, que serà el poble el que tindrà l’última paraula en decidir. Amb tot, ha expressat “la voluntat política de caminar de la mà en tot allò que puguem retroalimentar-nos de manera positiva”.

Al seu torn, el president de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez ha remarcat que la majoria social catalana en favor del dret a decidir també pensa en la nació complerta, “la que té un marc lingüístic i cultural comú així com una complexitat que ens agermana amb vitalitat econòmica i riquesa de comunitats germanes amb reptes comuns derivats en la majoria de la pertinença a un Estat que ens castiga”. “Serem allò que cadascuna de les parts vulga ser”, ha dit Sànchez, que ha afegit que el projecte naix amb la convicció que cada territori caminarà el camí que vulga amb el nexe comú de saber que el futur és la voluntat del poble amb el dret a decidir i “que el futur millor és un Estat propi”.

El president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, Cristòfol Soler, ha expressat la seua satisfacció per l’acte d’aquest dimecres i ha remarcat la coincidència entre les tres entitats d’haver assolit “que dins d’aquesta Espanya no hi volem ser”. Soler ha denunciat el “tractament colonial” i “l’espoli” que pateixen les Illes i ha celebrat l’inici “d’un camí comú” i la possibilitat d’impulsar actuacions conjuntes.

Una delegació de les tres entitats assistirà a la manifestació del 23 d’abril a València organitzada per Acció Cultural del País Valencià amb motiu de la commemoració de la Batalla d’Almansa del 1707. Aquesta serà la primera acció de la Confederació d’entitats, presentada aquest dimecres.

Pressió per aconseguir un espai català de comunicació

Preguntats per la reciprocitat d’emissions entre els mitjans públics de tots tres territoris, els presidents de les entitats sobiranistes han coincidit en assenyalar que la pressió popular és necessària per aconseguir un veritable espai català de comunicació.

En aquest sentit, Cristòfol Soler ha remarcat que la pressió ciutadana ha fet que TV3 es torne a sintonitzar a les Illes Balears i ha celebrat com en els pròxims dies es podrà veure IB3 al Principat. “Un tema que tècnicament semblava impossible, s’ha resolt en 48 hores perquè el Govern s’ha sentit pressionat”, ha dit Soler, que ha remarcat que “tenim l’Estat en contra, perquè l’Estat defensa els seus mitjans i els utilitza en contra nostra i posarà pegues per tenir un espai català de comunicació”.

En termes semblants, Jordi Sànchez ha evidenciat “com de fàcil és destruir espais i com de difícil és refer-los” i ha reclamat un espai català de comunicació que arribarà més d’hora que tard “perquè ja era una barbaritat creure com de forma permanent es poden limitar els espais de comunicació amb voluntat obsessa de triturar un espai cultural”. Sánchez ha reivindicat la lluita no només com nacional sinó “per la llibertat d’expressió”.

Toni Infante ha reclamat la pressió de la ciutadania per “fer fora el PP de les institucions era una condició necessària, però no era una condició suficient per donar-li la volta a tota una desfeta que hem patit”. Infante ha indicat que tot i aconseguir fer fora de les institucions el PP encara no hem aconseguit recuperar els mitjans en català.

Comparteix

Icona de pantalla completa