Diari La Veu del País Valencià
El Puig convoca totes les escoles en valencià de l’Horta Nord

RedactaVeu / El Puig.

Aquest diumenge, 17 d’abril, tindrà lloc al Puig la XXIX Trobada d’Escoles en valencià de l’Horta Nord. Aquest esdeveniment per la llengua està organitzat per Coordinadora pel Valencià – Horta Nord, l’Ajuntament del Puig, totes les escoles de la comarca que hi participen i diferents entitats i empreses col·laboradores.

La Comissió Local, amb l’ajuda de la Coordinadora comarcal, ha previst la celebració d’un bon grapat d’activitats entre els dies 7 al 17 d’abril. Prèviament, l’alumnat tingué l’oportunitat d’expressar-se, literàriament, participant als Premis Sambori, i artísticament, mitjançant el concurs de cartells. Representants de tots els centres participants, reunits a la Sala de Plens de l’Ajuntament del Puig, han escollit com a cartell guanyador de 2016 el presentat pel col·legi Carraixet d’Almàssera. També s’ha realitzat com actes previs la Trobada Musical Comarcal que va tindre lloc aquest dimecres i dijous a la Unió Musical de Santa Maria del Puig.

Programació

La Coordinadora pel valencià de l’Horta Nord ha preparat un fum d’activitats per al cap de setmana de la Trobada d’Escoles en valencià, programa que podeu consultar al següent enllaç. Tot i això cal destacar la passejada històrica i cultural pel municipi i els concerts de La Fulla Kaduka, Traficants de Sucre i Atupa, que tindran lloc aquest divendres. Per a dissabte hi ha prevista una cursa de relleus i un homenatge al 1r aplec valencianista del Puig.

El diumenge, el dia gros, comptarà amb cercavila, tallers,actuació de la Coral Julio Ribelles i el Cor de l’Eliana, dansades, una muixeranga i el concert del grup Mox per acabar la jornada.

Coordinadora pel Valencià – Horta Nord

Aquesta entitat va començar a caminar a l’any 2001, a la Trobada de Paterna. Des dels inicis d’Escola Valenciana els col·legis de la comarca han participat activament a les Festes per la Llengua, al Sambori i a totes les activitats que la Federació fa any rere any.

La seua tasca se centra en portar la normalització del valencià a tots els àmbits de la societat valenciana i això es treballa mitjançant diferents actes com la Trobada, tallers, etc.

El Puig

Aquest municipi de l’Horta Nord, amb 26.80 km² d’extensió i rodejat per Albalat dels Tarongers, Nàquera, la Pobla de Farnals, Puçol, Rafelbunyol i Sagunt, compta amb 8.844 habitants.

Monestir de Santa Maria del Puig. Foto: Ajuntament del Puig.

Els emblemes més destacats d’aquest municipi són la Cartoixa d’Ara Christi i el Monestir de Santa Maria del Puig. La primera va ser construïda a partir de 1585 i en 1996 va ser declarada Bé d’Interés Cultural. A les seues dependències, claustres, capelles, patis…, es pot admirar l’exquisida decoració de la cúpula de l’església, la capella de difunts o la sala capitular, on es respira una gran tranquil·litat.

El monestir declarat Monument Historicoartístic Nacional (Bé d’Interés Cultural) en 1969, es tracta d’un edifici manierista amb quatre torres com a elements defensius. La part més antiga d’aquest complex religiós és l’església, la construcció de la qual es va iniciar el 1237 i va ser erigit per ordre de Jaume I en commemoració de la batalla que va permetre la conquesta de València als musulmans.

Per poder consultar horaris de visites i ampliar informació només heu de punxar ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa