Alcoi inicia la Trilogia Festera per a retrobar-se amb la seua història

Hui els festers dediquen la jornada al patró de la ciutat, Sant Jordi
21 abril 2013 01:00h
EFE /Alcoi

La coneguda Trilogia Festera d'Alcoi, en la qual Moros i Cristians reviuen un dels episodis més importants de la història d'aquesta ciutat, va obrir ahir el seu teló per a donar pas a la majestuositat de les desfilades.

La vila d'Alcoi roman 'presa' per l’exèrcit de la Creu i les hosts de la Mitja Lluna, dos bàndols que des de primeres hores mostraren, sense entrar encara en combat, el seu poder de color, so, pólvora i vestimenta.

A través de les festes, com és lògic pensar, els ciutadans d'aquest municipi reviuen en forma de trilogia els fets històrics que van ocórrer l’any 1276, quan els guerrers de la Creu i les tropes sarraïnes, aquestes últimes liderades per Al-Azraq, es van disputar les terres de l'actual Alcoi.

Han sigut les diferents faccions i llinatges de l'exèrcit de la Creu les que recorregueren des de l'alba els carrers de la ciutat per a mostrar el seu valor i el seu compromís de defensar el castell davant un poble que ja sent l'amenaça sarraïna.
 

Si fa uns 800 anys els pobladors d'aquestes terres van haver de fugir, amagar-se o lluitar, els d’ara trauen el cap a les balconades i preparen les seues càmeres fotogràfiques per a viure el moment.

Croats, asturians, fills del Cid, bascos, navarresos i pagesos, entre altres agrupacions -conegudes ací com ʹfilaesʹ-, simbolitzen la concentració de les forces cristianes que en l’any 1276 es van donar lloc a la llavors Vila d'Alcoi davant l'amenaça sarraïna.

Abillats amb cascos, espases i escuts; arcabussos, cuirasses de malla i botes, i algun que un altre puro encès, els cristians esperaven l'arribada de l'exèrcit moro.

La Mitja Lluna trau el cap a la ciutat. Timbalers i clarins anunciaren la seua entrada. Berberiscos, abencerrages, benimerins i mudèjars, així com altres exèrcits moros, preparaven el moment.
 

Encara que es percep la batalla, aquesta tindrà lloc demà quan tots dos exèrcits cremen prop de 2.260 quilos de pólvora en un enfrontament només de so i fum.

Els cristians perdran al matí la vila i el castell, però hores després, tal com marca la tradició festera i, lògicament, la història, els recuperaren.

No obstant açò, també com marca la tradició, per a aconseguir aquest assoliment necessitaran l'ajuda de Sant Jordi, per aquest motiu hui els festers dediquen la seua jornada al patró de la ciutat.
 
Publicat a l'AraMultimèdia d'Alcoi
next