Diari La Veu del País Valencià
Compromís ‘insta a reconèixer els valencians treballadors esclaus de Franco’
RedactaVeu / València

El grup parlamentari Compromís ha presentat en les Corts una Proposició No de Llei per a instar el Consell a incorporar en una futura Llei de Memòria Democràtica el reconeixement i la reparació als treballadors valencians esclaus del franquisme.

Segons assegura el diputat de Compromís, Paco Garcia, “la democràcia espanyola té un important deute pendent amb els presoners explotats amb treballs forçats pel franquisme, en matèria de reconeixement, reparació i investigació”.

Segons documenten alguns estudis d’historiadors els presoners valencians en treballs forçats durant la postguerra, “van estar escampats arreu de lEstat i en tota mena de treballs (Ferrocarril Saragossa-Sòria; aeroports com el de Lavacolla a Santiago o Sondica a Bilbao; mines a Salamanca, reconstrucció de ponts a Girona), però el gruix dels valencians esclaus de Franco foren destinats a llocs estratègics en les anys inicials de la II Guerra Mundial, com el Pirineu, al Camp de Gibraltar i a Marroc, a realitzar treballs de fortificació en la frontera francesa, al voltant del Penyal, per a assaltar-lo i, en el cas de Marroc, en tota mena d’obres dinfraestructura militar, des d’artillat de la costa a dessecació de zones pantanoses”.

Garcia ha explicat també que “entitats privades de quasi qualsevol sector es van beneficiar del treball de més de 400.000 reclusos en un règim proper a l’esclavitud. Algunes d’aquestes empreses cotitzen hui dia en l’IBEX 35, hereves d’aquelles activitats primigènies. Però les poques investigacions que s’han portat a terme sobre els esclaus del franquisme no permeten donar unes dades exactes sobre el nombre de persones que formaren els batallons de treballs forçats”.

“En altres comunitats autònomes –ha afegit el parlamentari- també estan treballant en la línia de reconeixement dels esclaus del franquisme, així en el Projecte de Llei de Memòria Democràtica d’Andalusia, s’inclou un article específic referent a la reparació pels treballs forçats”. Garcia ha conclòs dient “des de Compromís volem que en una futura Llei de Memòria Democràtica valenciana s’incloga la reparació als treballadors esclaus valencians durant el franquisme, impulsant a més a més la seua investigació. Així mateix, amb la nostra proposició instem el Govern central a impulsar la reparació i el reconeixement dels treballadors esclaus del franquisme i la investigació del tema”, ha conclòs Garcia.

Comparteix

Icona de pantalla completa