Diari La Veu del País Valencià
Pintades nazis als voltants de la UV el dia que s’hi celebra un homenatge a Guillem Agulló
Miquel Ramos / directa.cat

Estudiants de la Universitat de València denuncien, una vegada més, l’aparició de pintades neonazis als carrers i els murs de les diverses facultats del centre docent, per segon dia consecutiu aquesta setmana. El dimarts 5 d’abril, diverses alumnes alertaven sobre l’aparició de pintades nazis a la biblioteca d’Humanitats a través de les xarxes socials. Hui de matí, les xarxes mostraven de nou algunes de les pintades fetes la darrera nit. Aquesta vegada, també apunten contra la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, amb una amenaça directa, Oltra, estás muerta“, i una esvàstica com a firma de la pintada. També l’alcalde de València, Joan Ribó, fou blanc de les amenaces ultres el mes d’octubre passat, quan va aparèixer una enorme pintada als murs del llit del riu Túria que deia “9 d’Octubre, Valencians: Stop Catalanisme. Ribó traïdor” i una creu celta.

No resulta estrany trobar adhesius i pintades neonazis pels carrers propers a les diverses facultats de València. El camp de futbol de Mestalla es troba a escassos metres del centre i, cada cap de setmana, la zona sol ser un punt de trobada de grups d’aficionades ultres. Els grupuscles neonazis de la ciutat saben que les facultats són territori hostil per a ells, ja que tant els sindicats com l’activitat política de les facultats sol tindre un marcat caràcter d’esquerres. La presència de la dreta radical és gairebé inexistent i la seua activitat, nul·la. Tan sols s’hi manifesta amb pintades i adhesius o fent acte de presència ocasionalment, perquè no s’obliden d’ella. Fou així quan, els dies anteriors al 9 d’Octubre passat, un grup d’ultres va furtar les banderes que havien despenjat tant el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).


Un des grafits s’adreça a l’actual vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra. Foto: directa.cat.
El local ocupat per estudiants al recinte de la Facultat de Filosofia, conegut com Ca l’Estudiantat, també va patir un atac al mes de maig de 2015, quan un grup de feixistes hi accedí, destrossà la porta i mobiliari divers, féu pintades i reivindicà l’acció a les xarxes socials amb alguns dels efectes furtats durant l’acció. Aquest local autogestionat ha patit nombroses accions de pintades i, segons han denunciat públicament les seves responsables, també amenaces i intimidacions per part de joves neonazis. Casualment, hui, a Ca l’Estudiantat, se celebra un homenatge a Guillem Agulló, jove de Burjassot assassinat en un atac d’extrema dreta l’onze d’abril de l’any 1993. La Plataforma per la Memòria ha convidat el pare i la mare d’Agulló a parlar sobre el cas just després d’una concentració d’homenatge prevista per a les 6 de la tarda.

Els murs de la biblioteca d’humanitats s’han omplert de grafits amb esvàstiques. Foto: directa.cat.

A més de les pintades i les accions puntuals de grupuscles ultres, la zona també ha sigut escenari de diverses agressions. El mes de novembre de 2014, diversos estudiants denunciaren haver sigut assaltats a punta de navalla i agredits per una banda de neonazis que freqüentava un bar de la zona, quasi arribant al barri de Benimaclet. Els agressors també van furtar la cartera i altres efectes personals a les víctimes. La darrera agressió, però, va tindre lloc durant les Falles del mes de març passat, quan una vintena de neonazis va agredir dos joves que tornaven a casa, fet que va provocar greus ferides a un d’ells, que va rebre diversos punts de sutura al cap. En cap dels casos relatats no s’ha produït cap detenció. També es desconeix si la Fiscalia de Delictes d’Odi ha encetat alguna investigació per trobar els responsables de les amenaces i dels atacs constants denunciats a la zona.

Aquesta informació s’ha publicat en directa.cat

Comparteix

Icona de pantalla completa