Diari La Veu del País Valencià
‘Xaló ja té aigua potable’ hui, durant l’estiu ‘no està garantit’
RedactaVeu / Xaló

Xaló ha situat la gestió de l’aigua “en el punt de mira central de la seua estratègia municipal”, afirmen des de l’equip de govern. En els primers huit mesos de legislatura el poble ha dut a terme el pla “més ambiciós de millora de l’eficiència de xarxa de la seua història”, aconseguint passar d’un consum desorbitat de 2.250 m³ d’aigua diaris a 1. 560 m³ de mitjana actual. Per això, anuncia que vol acabar l’any en una xifra propera als 1.000 m³. Calculen que a l’inici de legislatura Xaló tenia unes pèrdues d’aigua d’uns 1.300.000 l/dia.

La reducció de fugues i l’augment de cabal ha permès que Xaló anuncie la potabilitat de l’aigua, certificada per una empresa certificadora reconeguda per salut pública. Per això afirmen que “Xaló té aigua potable des de principis de febrer del 2016”.

“Volem passar de l’infern hídric a la normalitat, i de la normalitat a l’excel·lència en la gestió, i ho volem fer tot abans del 2018, és un repte enorme”, ha destacat la persona que des del juliol coordina la nova regidoria d’aigua creada, el regidor d’aigua Gerard Fullana, qui ha destacat dues causes centrals perquè Xaló es trobara en juliol de 2015 “en una situació d’alarma absoluta”. Fullana destaca que “hi ha una responsabilitat pròpia, perquè històricament no s’ha tingut el control necessari de la xarxa d’aigua”; l’altra apunta al fet que “les grans administracions han donat l’esquena a Xaló els darrers 15 anys en matèria de grans inversions hídriques per donar suport als interessos del litoral”. A hores d’ara indica Fullana que “les dos causes estan revertint-se en l’actualitat”.

“No es tracta de solucionar el problema de la potabilitat, aquest govern el que vol és garantir el subministrament de qualitats per als propers 30 anys a la ciutadania de Xaló, treballem en vocació de futur en una qüestió que repercutirà en el dia a dia dels xaloners i xaloneres del futur, no voldria que cap regidor més es trobara la situació que jo m’he trobat quan vaig decidir assumir la regidoria d’aigua al juliol de 2015″, ha explica Gerard Fullana.

A Xaló “des de la segona setmana de febrer, l’aigua de tot el poble és potable i en el nucli antic presenta valors de qualitat que feia 10 anys que no es donaven”, i per tant, “no només estem parlant d’oferir potabilitat, sinó de millorar molt la qualitat de l’aigua que teníem abans al poble”, ha explicat el regidor.

Poden consultar les accions dutes a terme fins ara en el document adjunt d’aquesta notícia.

L’aigua en el futur

“A Xaló estem posant com a prioritat número u d’inversió l’aigua, que ningú espere grans obres faraòniques en altra direcció, volem garantir el futur hídric dels nostres fills”, ha apuntat Fullana. També ha destacat “el positiu esforç que està fent el diputat d’aigua i l’equip de cicle hídric en general”. Per tot això ha explicat que “estem lluny d’assolir el nostre objectiu, necessitem noves inversions per garantir l’increment de consum a l’estiu de la Vall del Pop”.

El regidor ha explicat clarament que “hem de seguir fent els deures de cada poble, Xaló i Llíber han de reduir els seus consums en els propers mesos, però a més necessitem de forma molt urgent millores en la planta potabilitzadora perquè si no, aquest estiu Alcalalí, Xaló i Llíber no tindran aigua potable”.

Fullana ha destacat que ja ha fet arribar la petició a Cicle Hídric de la Diputació, i espera una resposta en les properes setmanes.

Problema hídric a la Marina Alta

Així mateix, Fullana ha remarcat que fa setmanes que ell mateix, conjuntament amb el diputat José Chulvi del PSPV i la presidència de la Diputació delegada en l’assessor Juan Bautista Rosselló, treballen en un projecte col·laboratiu de totes les administracions per incidir en els problemes hídrics de tota la comarca. “La solució al problema hídric de la Marina Alta serà compartida o no serà, l’aigua de qualitat és incolora, sobretot a nivell polític”, ha remarcat el diputat de Compromís.

Fullana ha demanat a la presidència de la Diputació moviments concrets i urgents per garantir en tots els pobles de la Marina Alta el futur hídric del present i del futur, a l’hora que ha destacat que “en l’actualitat sembla que estem avançant en la bona direcció, encara que arribem tard per incidir en l’estiu de 2016”.

Comparteix

Icona de pantalla completa