Diari La Veu del País Valencià
Els sectors culturals valencians ‘avaluen’ el Pla Estratègic de Marzà
Sixto Ferrero / València

Ara fa tot just una setmana que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports convocà els sectors culturals valencians i la premsa per presentar en societat un Pla Estratègic Cultural Valencià “inèdit”. Aquest ha rebut el nom de “Fes cultura” i en el seu torn de paraula, el conseller Marzà explicava el seu significat: “Fes cultura vol dir que l’hem de fer entre tots, no només des de l’Administració”.

Des de les Arts, seu que acollí la presentació del reclamant Pla, vam informar d’aquesta presentació, donant detalls de com havia estat el procediment previ a la redacció del Pla, un procés explicat aleshores per l’economista Pau Rausell, així com dels “cinc eixos bàsics”, explicats pel mateix conseller, i la bateria d’objectius que se’n desprenen. Aquests però porten aparellats una sèrie de mesures i uns plans d’actuació, alguns dels quals a hores d’ara ja estan sent executats. Entre les declaracions i explicacions del conseller destacà l’èmfasi posat en la redacció dels objectius, en paraules del conseller, “perquè tothom els puga avaluar”, s’entén així mateix, que darrere l’avaluació n’hi ha un clar procés de millora en pro dels beneficiaris: la societat i els sectors culturals mateixos. De fet, aquesta idea, la de l’avaluació, va ser elogiada posteriorment per la vicepresidenta Mónica Oltra en la darrera intervenció, aparellant al procediment un clar tarannà de transparència política.

Hem traslladat una pregunta als diferents representats i portaveus dels sectors culturals valencians per tal que facen una valoració d’aquest Pla Estratègic. Una mena d’avaluació prèvia, un procediment molt habitual en educació.

Ximo Solano d’AAPV

El president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, Ximo Solano, fa una valoració del pla “ni positiva ni negativa. No s’entén”, diu l’actor i director qui afegeix “barreja tants tants per cent que no s’entén el Pla”. Seguidament, indica que el Pla Estratègic “posa al mateix nivell el teatre professional i l’amateur”, i això Solano ho interpreta com “un error”, perquè no tenen, naturalment, les mateixes finalitats.

Sergio Caballero i Ximo Solano. Fotograma del film Faltas leves.

“Tenim un document”, i això “és positiu”, però “ara per ara estem a la mateixa casella d’eixida que el dia 24 de maig”, explica el president d’AAPV tot fent referència a l’absència de millores perceptibles o directrius imminents, amb la qual cosa manifesta tenir “poca confiança en un principi”, perquè conclou “no hi ha cap estratègia i només veig que titulars”. Per tot això demana que “si volem teatre públic que ho porten endavant, però que no diguen si faran 12, 14 o 27 produccions o coproduccions”, fent al·lusió a la xifra que segons el Pla Estratègic s’arribarà per coproduir amb les companyies i CulturArts. Finalment Ximo Solano afirma que “no acabem d’entendre la xifra de 500 milions d’euros, si seran repartits entre el període, ni si l’objectiu és un 1% del pressupost per a Cultura a quatre anys o es destinarà ja eixe percentatge, ja que eixos diners no són res”.

Mª Ángeles Fayos d’AVETID

La portaveu de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatres i Circ (AVETID), la productora Mª Ángeles Fayos, valora el recent Pla Estratègic com un fet “positiu”, però es mostra “escèptica” alhora que emfatitza en la vessant positiva de tindre’l, ja que diu “que es parle d’un pla estratègic, d’estabilitzar el sector i d’empreses, que es parle d’un augment són coses positives”, diu Fayos qui puntualitza que “la situació és tan dolenta que allò que necessitem és un pla de xoc i no esperar a arribar a l’1% en 2020”. En el mateix sentit, es mostra sorpresa que “estiguem parlant de recuperar percentatges del 2008.

La productora Mª Ángeles Fayos.

Tanmateix, explica que al seu parer “no és estratègic”, aquest pla, perquè “naix d’una enquesta”. Igualment, afegeix que “té parts bones però la situació és molt crítica” i per això “per a tots els sectors de les arts escèniques un pla estratègic és bo”, ara bé afirma que “ha de ser ja eixe 1%, compartir sinergies, una acció que es diu però que no es fa”. Per això, conclou Fayos, “és moment d’estar coordinats i per això cal un Pla Estratègic, però cal fer-ho”, adduint que com explicava abans aquest “no ho és”.

Associació de Professionals de dansa de la Comunitat Valenciana

Per a la portaveu de l’Associació de Professionals de dansa de la Comunitat Valenciana, “les línies generals del pla ens semblen molt bé”, però puntualitza, “fins que no coneguem les línies que atenyen el nostre sector no podem ni farem valoracions ni declaracions”, ens indiquen.

Per altra banda, des de La Veu hem intentat posar-nos en contacte amb altres col·lectius del sector de les arts escèniques com ara bé, la Federació d’Espais Teatrals Independents (FETI), però no ha estat possible iniciar cap contacte. Igualment, des de l’Associació Valenciana de Circ ens indicaren que “no tenien constància que els hagueren convocat per la presentació del Pla Estratègic”, un acte que tingué lloc dijous passat, “i que a hores d’ara no en tenen coneixement d’aquest tema” encara que afegeixen, “això no vol dir que possiblement ens hagen convocat i per qüestions tècniques no ens haguem assabentat”.

En els propers dies seguirem aprofundint en aquesta avaluació prèvia, des d’altres sectors culturals valencians, sobre el Pla Estratègic Cultural Valencià 2016-2020.

Comparteix

Icona de pantalla completa