Diari La Veu del País Valencià
Benissuera recupera les claus del seu Palau, un altre BIC ‘en estat preocupant’
RedactaVeu / Sixto Ferrero / Benissuera

El Palau dels Bellvís, a la localitat de Benissuera (la Vall d’Albaida), està declarat BIC des de l’any 2002. Tanmateix, el Castell Palau es troba en una situació “preocupant”, ens explica el seu alcalde, Antoni Soler del PSPV. L’habitatge fortificat, com tantes altres edificacions patrimonials valencianes, ha patit la deixadesa, i ha sigut oblidat a la sort, malgrat haver estat en algun moment de la nostra història, present motiu de foto fixa per a polítics anteriors. Ens trobem doncs, davant un cas semblant al del Castell de Borriol del qual va informar La Veu.

El Palau fou propietat de la família Colomer, i per tant una propietat privada, o “d’una família aristocràtica vinguda a menys” recorda Antoni Soler. Fins que fou adquirida per una empresa constructora valenciana: Mecano Construcciones SL. Tot i això, ens explica, “encara hi viu una persona de la família”.

Palua de Benissuera a la Plaça Major del poble.

Benissuera és un petit poble de la Costera d’escassos 200 habitants, però, no obstant això, l’empresa constructora, Mecano Construcciones S.L, pretenia fer un “macro PAI, amb vora 300 cases, convertir el palau en un hotel de luxe i fins i tot camps de golf”. Un procediment constructiu típic en la castigada terra valenciana, d’expansionisme apetitós si tenim en compte que el palau està ubicat al bell mig del poble. Però amb la fallida de l’empresa, amb aquesta crisi que cueja i un “crèdit de 800.000 euros”, la immobiliària SOLVIA, filial del Banc de Sabadell, es va fer amb l’immoble declarat BIC.

Captura de pantalla d’un portal web oferint la venda del Palau com habitatge de “segona mà”.

La societat civil va coordinar-se per salvar el Palau de Benissuera. A través d’un perfil de facebook denunciaven el seu deteriorament, però també feien per denunciar robatoris d’elements ornamentals com ara bé estàtues, de dins i fora de la construcció.

Recentment, l’Ajuntament emetia un comunicat on anunciava que “el passat dimecres 23 de març, a una notaria de la ciutat de Xàtiva, es va fer la donació del palau de Benissuera a l’Ajuntament”.

L’alcalde Antoni Soler assenyala que “des de l’ajuntament, a la vista de la demanda popular existent i la importància del palau per al poble de Benissuera, es van començar a fer negociacions amb l’empresa propietària per a transmetre’ls l’obligació de mantenir i restaurar l’edifici”. Les negociacions van dur la proposta de l’empresa de fer una donació del palau sense cap condició, cosa que l’ajuntament va acceptar ràpidament i va suposar una alegria per a la població de Benissuera. Segons ens ha confirmat l’alcalde, el bescanvi de propietari ha estat “gratuït”.

Amb les claus a les mans, l’ajuntament ja ha començat les negociacions amb la Generalitat Valenciana per tal de fer un projecte de manteniment, per a la qual cosa ja s’ha mantingut una conversa amb la directora general de Cultura, qui ha estat “plenament receptiva al problema”. En aquest assumpte, ens apunta Soler, “des de la Generalitat hi ha un compromís de fer l’estudi per tal de solucionar el problema més imminent. Que no caiga i no es deteriore més del que està”. A les clares, afegeix Antoni Soler “allò més urgent és que no es faça més malbé, perquè està en un estat preocupant”.

El Palau dels Bellvís, ara un Palau públic de Benissuera, un altre BIC que amb el seu estat i intencions especulatives ha semblat no significar res malgrat la declaració institucional, es planteja “per a un futur elaborar un Pla Director per a la seua rehabilitació”. De moment però, ja és de titularitat pública.

Benissuera.

Antoni Soler amb les claus del Palau de Benissuera

Comparteix

Icona de pantalla completa