Diari La Veu del País Valencià
Objectiu: recuperar un jaciment arqueològic clau de la Vila Joiosa
RedactaVeu / La Vila Joiosa

El projecte Tellerola, format per un grup de joves investigadors en història i arqueologia, acaba de llançar una campanya de micromecenatge per tal d’aconseguir els fons necessaris per a procedir a l’excavació del jaciment homònim.

El lloc arqueològic, situat en el cim d’un turó costaner molt pròxim a la platja del Torres, “pot ser fonamental per a recuperar una part de la història de l’antiga ciutat ibèrica de la Vila Joiosa que fins al moment resultava desconeguda”, segons els impulsors de la campanya.

En aquest sentit, apunten que la seua excavació és prioritària, ja que parteix de les estructures del jaciment que es troben a flor de terra. A més, l’erecció d’un monument espontani sobre el jaciment ha afavorit l’extracció d’algunes pedres dels seus murs.

La finalitat del projecte és efectuar l’excavació de l’estructura principal de l’assentament, per a així garantir la seua protecció i conservació. D’altra banda, si es disposen de fons suficients, està previst realitzar la seua restauració i posada en valor. El projecte compta amb l’assessorament de la Secció Municipal d’Arqueologia, Etnografia i Museus de la Vila Joiosa.

>
Torre de vigilància costanera d’època iberoromana

Segons els responsables del projecte, en realitat, l’interès científic de la Tellerola no resideix tant en les peces que puguen trobar-se, que probablement seran molt comunes i humils, “sinó més aviat en el fet que les seues estructures corresponguen a les d’una torre de vigilància costanera d’època ibèrica o iberoromana”.

>
Aquesta hipòtesi de treball, expliquen, està motivada a conseqüència de la privilegiada posició estratègica del jaciment, que controla tant el mar com el camí que recorria la costa de la comarca de la Marina Baixa. “Aquest control visual del territori podria explicar la funció d’aquesta construcció que, per la data dels materials coneguts, ens fa barallar la possibilitat que es tracte d’una de les Turres Hannibalis (“Torres d’Aníbal”), recintes fortificats cartaginesos erigits en alts turons en temps de la Segona Guerra Púnica, a la fi del s. III a. C., sense descartar que es puga tractar d’una torre ibèrica de control de la costa o de part del sistema de fortinsmilitars de les Guerres Sertorianes (82-72 a.C.), opció que recentment es proposa des de la Universitat d’Alacant. El jaciment, per descomptat, no sembla de tipus religiós —com el santuari costaner de la Malladeta de la Vila Joiosa— ni un assentament rural domèstic”, expliquen.

40 dies per a aconseguir 2.100 euros

La campanya es realitza a través de la plataforma verkami i, amb ella, pretenen aconseguir, almenys, 2.100€ per a l’execució del projecte. Disposen de 40 dies per a aconseguir el dit objectiu. Fins el moment han aconseguit més de 600€.

Els seus promotors pensen que “amb la col·laboració de tots és possible recuperar un dels jaciments estratègics de la Vila Joiosa” i es mostren totalment oberts a mecenes, tant persones com empreses patrocinadores, “que ens ajuden a fer açò possible”. Com a contraprestació, oferiran visites guiades i samarretes del projecte, entre altres.

“Amb molt poc es pot construir moltíssim”, afirma Antonio Sellés, arqueòleg promotor del projecte. Una vegada aconseguits els fons, es presentarà a l’administració autonòmica per a la seua aprovació.

Un nou BIC a la Vila Joiosa?

De confirmar-se la hipòtesi de treball de l’equip investigador, la Vila Joiosa podria comptar amb un nou BIC (Bé d’Interès Cultural), és a dir, un bé patrimonial catalogat amb el màxim grau de protecció que se li pot atorgar, atès que els castells i estructures similars posseeixen aquest grau de forma automàtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa