Diari La Veu del País Valencià
Montiel contempla la possibilitat d’una cadena amb televisions i ràdios locals per a la nova RTVV
Europa Press / València

En una entrevista concedida a Europa Press, Montiel ha explicat que segueixen treballant sobre aquest tema i en la segona quinzena d’abril hi haurà un primer esborrany de la proposició de llei reguladora dels serveis de radiodifusió i televisió de la Generalitat. L’objectiu és que el text s’aprove en el present període de sessions, per la qual cosa Podem demanarà, si cal, un ple extraordinari.

A més, després de les compareixences en la comissió parlamentària de RTVV, assegura que percep “capacitat per a aconseguir acords, potser no en el global de la llei, però sí en bona part dels principis bàsics” amb tots els grups, fins i tot amb C’s i PP, “els que més dubtes i més reserves tenien”.

Després de la seua aprovació, ha explicat, vindrà “el problema de quina ha de ser la seua dimensió, el seu pressupost o si ens podem permetre tenir corresponsals en els territoris o és millor, que jo crec que ho és, fer una cadena amb totes les televisions i ràdios locals que ja existeixen desplegades pel territori, discutir si els mitjans tecnològics permeten que siga multimèdia, que actue com a agència de notícies o tal vegada no”.

En aquestes i altres qüestions, com la plantilla i, en concret, què ocorre amb els extreballadors de l’antiga RTVV, hi haurà “diferències de grau”, però “en allò bàsic es pot il·luminar una nova llei que tinga quasi el mateix consens ampli que va tenir la primera llei de 1982”.

Montiel considera que les Corts hauran de nomenar el director del futur ens i el Consell d’Administració “com més prompte millor” perquè comencen a completar el disseny del model i, a partir d’ací, establir diàleg amb la Unió de Periodistes, els extreballadors de RTVV o les universitats per a veure “d’on ixen els professionals que han d’integrar aqueixa radiotelevisió”, els quals “potser no s’incorporen tots en els pròxims mesos” perquè “igual es pot incorporar una primera onada enguany per a no superar el pressupost i una segona l’any pròxim”.

“Respectar els drets dels extreballadors”

En tot cas, ha defensat que “cal respectar els drets dels extreballadors”, però aquest compromís cal compatibilitzar-lo amb tenir la televisió “que ens puguem permetre”. A més, ha posat l’accent que es tracta de tenir una televisió del segle XXI i hi haurà ocupacions en les quals l’experiència acumulada dels extreballadors serà útil, però uns altres seran “totalment nous” i, en ells, “un extreballador serà igual que qualsevol jove recentment llicenciat i s’haurà de presentar a un procés selectiu”.

“No sé quants treballadors és la dimensió ideal”, ha remarcat el dirigent de Podem, que ha advocat per no pensar en el nombre d’empleats per a decidir sobre la televisió, sinó al revés: “Cal dir quina és la televisió que ens podem permetre, que necessita la Comunitat Valenciana i, en funció d’açò, quina plantilla ha de tenir”.

Així, considera que “no es tracta tant de dir si és una llei de 700 (treballadors) amb 100 milions o de 400 amb 50”. “Primer definim els principis bàsics i després deixem que els professionals dissenyen el model empresarial; però anem pas a pas”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa