Diari La Veu del País Valencià
El finançament autonòmic a Madrid

Europa Press / València.

PSOE, Podemos, Compromís i Ciutadans han presentat en el Congrés espanyol sengles propostes per a exigir-li al Govern espanyol, tant a l’actual en funcions com al futur, que engegue de manera immediata una reforma del sistema de finançament autonòmic, que afronte els problemes que la fórmula actual ha provocat.

La Comissió d’Hisenda del Congrés ja va aprovar recentment una iniciativa de Nova Canàries que instava el Govern espanyol a prendre aquesta mesura, però els tres partits han presentat les seues pròpies propostes, cadascuna amb els seus matisos.

El PSOE vol que l’Executiu accelere els treballs previs per a elaborar un esborrany d’avantprojecte de llei, que haurà de ser enviat al Consell de Política Fiscal i Financera i tramitat després en el Congrés. “Ha de garantir la igualtat i la suficiència financera per a totes les Comunitats Autònomes”, reclama el PSOE, que també reclama que es corregisquen “els dèficits de finançament” de l’actual sistema i es garantisca la igualtat de tots els espanyols.

Però afig el PSOE que, mentre no s’aprove una reforma, es financen les comunitats “amb paràmetres objectius” i “amb l’adequada diligència” perquè els governs autonòmics puguen pagar els seus serveis “puntualment”.

Una altra proposta en aquest sentit ha sigut presentada conjuntament per Podem-Compromís-En Comú-En Marea i Compromís. Està centrada en la situació financera del País Valencià, encara que el que tots dos grups sotmeten a votació és una reforma general del sistema, que afecta totes les autonomies.

Dèficit valencià

Aquests partits argumenten que la Generalitat valenciana està mal finançada, encara que el dèficit varia segons el mètode que s’empre de càlcul entre els 3.000 i els 5.500 milions. Exigeixen que el nou sistema acabe amb l’status quo’ en assignar recursos, que valore el cost de l’estat de benestar valencià i la renda per càpita dels habitants d’aquestaa Comunitat, “per a establir si han de ser aportants o receptors nets de recursos de l’Estat”.

El que aquestes dues formacions proposen al Congrés és que s’exigisca al Govern espanyol la reforma del sistema, amb criteris d’”equitat, solidaritat, coresponsabilitat, coordinació entre administracions i de població”. “Establir un concert econòmic responsable entre l’Estat i les comunitats que resolga el conflicte de finançament existent”, afigen.

També Ciutadans ha plantejat la seua pròpia proposta en el Congrés perquè el Govern reforme el finançament de les comunitats de règim comú i que ho faça amb el consens “almenys de les forces majoritàries”.

La formació que dirigeix Albert Rivera entén que “algunes” regions estan mal finançades i és necessari modificar el sistema amb “transparència” i suficients recursos, amb “equitat” perquè no hi haja “diferències arbitràries” entre comunitats i introduint la coresponsabilitat fiscal: “Que es delimite expressament l’àmbit dels serveis comuns garantits pel finançament del sistema i aquells altres addicionals que hagen de ser finançats per les Comunitats Autònomes amb càrrec als seus propis recursos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa