Diari La Veu del País Valencià
Els valencians no tributaran per les ajudes per a suprimir el copagament del nou Consell

RedactaVeu / València.

Els valencians no tributaran res en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per les ajudes directes, la percepció de les quals va aprovar el nou Consell per a compensar el copagament farmacèutic i ortoprotèsic, en el que va ser una mesura de caràcter social adoptada per l’actual Executiu que va entrar en vigor el passat 1 de gener.

Així es desprèn de l’informe emès per la Direcció general de Tributs del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, després d’una consulta elevada sobre aquest tema per l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT) al final del passat mes de desembre. L’IVAT es va interessar sobre quin era el tractament fiscal que han de rebre en l’IRPF determinades ajudes directes d’interès sociosanitari destinades a persones amb diversitat funcional i pensionistes, aprovades i concedides per la Generalitat valenciana. La iniciativa de la Conselleria d’Hisenda pretenia aclarir aquest assumpte davant els dubtes plantejats des de determinats àmbits.

La resposta del Ministeri d’Hisenda a la consulta de l’IVAT és molt clara sobre aquest tema i arreplega textualment que “les ajudes objecte de consulta quedaran excloses de gravamen”. D’aquesta manera, la regulació que finalment va realitzar la Generalitat per a fer efectiva l’eliminació dels copagaments s’ha demostrat efectiva perquè els valencians no es vegen penalitzats posteriorment pels seus tractaments sanitaris.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha qualificat de “molt bona notícia” que els col·lectius que reben aquestes ajudes “no hagen de pagar per aquestes en l’IRPF”. La supressió del copagament va ser una de les primeres iniciatives que va dur a terme el nou Consell per a donar suport als col·lectius més desfavorits i, per al titular d’Hisenda, la confirmació per part del Ministeri d’Hisenda, a instàncies de la Conselleria, que estan exemptes fiscalment “representa un aval a la política i sensibilitat social del nou Executiu, que ha aconseguit implantar unes ajudes que seran netes per als valencians més necessitats”.

En aquest sentit, Soler ha ressaltat que el Govern valencià “es preocupa primer pels col·lectius amb més dificultats i que menys recursos tenen, així com per la recuperació d’uns drets que s’havien anat perdent amb l’anterior Consell”. La decisió d’eliminar “una mesura tan antisocial i tan onerosa per als més desfavorits com el copagament va ser de les primeres actuacions que estaven en el full de ruta del nou Consell”, ha afegit.

El conseller ha explicat que es tracta d’aquelles ajudes directes que entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2016, rebran aquests col·lectius que tenen “vertaderes dificultats”, per raons econòmiques o socials, per a accedir a tractaments mèdics prescrits pel personal del Sistema Sanitari de la Comunitat en relació a l’adquisició de tractaments farmacològics i ortoprotèsics subjectes a finançament públic.

Per la seua banda, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha subratllat que la confirmació del Ministeri d’Hisenda sobre el caràcter exempt d’aquestes ajudes “reafirma el Consell en el seu gir social” i constitueix “un pas més en el camí de retornar la dignitat als valencians, enfront dels que cerquen imposar noves retallades”. “No podíem tolerar que, tal com va imposar l’anterior Govern en instaurar el copagament, la salut dels valencians estiguera condicionada a la seua situació econòmica”, va asseverar, per a emfatitzar que el caràcter exempt d’aquestes ajudes “reforça el valor d’uns recursos destinats a recuperar la salut de les persones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa