Diari La Veu del País Valencià
En les Festes de Moros i Cristians del Campello, les dones no poden ser ambaixadores

RedactaVeu / El Campello.

La comparsa Cavallers de Conquesta va presentar una dona per al càrrec d’ambaixadora de les Festes de Moros i Cristians del Campello d’enguany. La Junta Festera d’aquesta localitat, segons explica en el seu comunicat, va sotmetre a votació de tots els socis aquesta proposta, “segons les normes de funcionament d’aquesta associació, de forma democràtica i lliure”, i aquesta “no aconseguí el suport necessari per al seu propòsit. Sense que açò pressupose que aquest resultat siga, en cap cas, degut a motius de discriminació de gènere”.

A més, l’associació festera vol aclarir que la multa que s’ha interposat a la citada comparsa “no ha sigut per la proposta presentada, per la Comparsa Cavallers de Conquesta, de modificar el punt número 5 del règim intern. Aquesta mesura és una proposta de sanció per l’incompliment de les normes establertes per majoria en l’assemblea de l’associació i no per presentar una proposta siga de l’índole que siga”. L’alcalde de la població, Benjamí Soler, va intentar mitjançar per tal que les postures no s’enfrontaren i així trobar una solució amistosa per a totes les bandes, però no ho va aconseguir.

Aquest punt 5 del règim intern determina que el càrrec d’ambaixador ha d’exercir-lo un “home major de 18 anys”. En realitat, pel que es desprèn del comunicat de la Junta Festera, a la resta de càrrecs de les festes les dones poden accedir-hi. De fet, l’associació festera, en el seu comunicat, matisa que l’entitat està “formada per un 68% de dones. Que en la Junta Directiva, on hi ha presidenta, hi ha majoria de representació femenina. Al mateix temps, la majoria de presidències de les comparses del municipi són ostentades per dones” i, fins i tot, expliquen que “la dona ha format part activa dels càrrecs festers exercint el paper de sentinella, lluitadora o arcabussera”.

Però el càrrec d’ambaixador està restringit gràcies a la mencionada clàusula. Per això, Esquerra Unida del Campello va presentar aquest dijous una moció a la sessió plenària, que no ha sigut aprovada, en què demanava que “l’Ajuntament del Campello inste la retirada del punt número cinc del règim intern de la Junta Festera que estableix que la funció d’ambaixador la desenvoluparà un ‘home major de 18 anys’” perquè, segons s’explica al text, “constitueix una discriminació sexista que impedeix a les dones gaudir de la festa amb igualtat de condicions com els homes”. Però, en aquesta moció, el partit també reconeix que “són coneixedors de la gran participació que té la dona en la festa de Moros i Cristians, qüestió que felicitem, però no és suficient ni motiu de justificació per a defensar la prohibició, per motius de sexes, d’ostentar el càrrec més representatiu de la festa”.

Finalment, aquesta proposta va rebre els vots en contra de Compromís (3), PSOE (3), PP (7) i Centre Moderat (1); l’abstenció de Ciudadanos (3), i els vots a favor del Partido del Campello (2) i Esquerra Unida (2). A l’equip de govern, format per Compromís, Partido del Campello (marca Podemos) i el Centre Moderat, va haver divisió del vot.

Segons s’explica en el comunicat d’EU del Campello, amb aquest resultat es posiciona la institució pública en favor d’incomplir una de les seues obligacions constitucionals de defensar el “dret a la igualtat i a la no discriminació per raó de sexe”. Al text d’aquest partit es continua matisant que “cap associació pot decidir en una assemblea si acompleix o no les lleis i molt menys si es tracta d’una associació que rep subvencions públiques del municipi”.

Aldarulls

A més, cal destacar que aquest és un tema polèmic en el Campello, ja que durant el tractament d’aquest punt a la sessió plenària es van iniciar algunes discussions entre el públic i, finalment, l’alcalde, Benjamí Soler, va haver de desallotjar al públic del ple, ja que no permetia que es desenvolupara correctament la sessió.

Comparteix

Icona de pantalla completa