Diari La Veu del País Valencià
Un Certamen de Cullera amb canvis i continuïtats
Sixto Ferrero / Cullera

Era vox populi que el certamen de bandes de Cullera, el segon més longeu a l’Estat, era un concurs de martingales nocturnes. Un fet del qual tothom en deia la seua, criticava i blasmava, però que a l’hora de la veritat accepta amb resignació, penitència i amor a la banda. Com que el músic valencià, una amplíssima majoria, sempre deu algun favor que altre, calla i traga.

D’ençà que governava Cullera el PP s’havia contractat un assessor bandístic. Igual com aquells ajuntaments que lloguen un assessor urbanístic o amb coneixement de lleis, Cullera comptava amb un de musical. Aquest però, no era del poble, sinó forà. L’exdirector de la Banda Municipal de València, el senyor Sánchez Torrella qui feia de xaman musical per a conduir per bon port el Certamen de Bandes de música ‘Ciutat de Cullera’. Per a altres designis musicals Cullera comptava i compta amb un bon gruix de músics amb coneixements per decidir segons quines coses. És a dir, que Sánchez Torrella era una mena d’escut per a l’alcalde.

Amb el canvi polític i amb l’alcaldia en mans del socialista Jordi Mayor, una de les primeres decisions pel que fa a la música fou destituir l’assessor i crear un comitè organitzador, tal com informàrem a La Veu en el seu dia. Aquest comitè que havia de dirigir el Certamen de Cullera cap a la transparència, tot i que això com és habitual en el món bandístic valencià es critica però s’empassa per la por a l’ostracisme, aleshores es volgué que estiguera encapçalat pel mateix compositor de l’obra obligada, Athenea de José Vicente Egea.

Fe i fet aquest diumenge dia 3 tindrà lloc la 69a edició del Certamen de Cullera a l’Auditori Municipal en doble sessió (matinal i vespertina), mantenint les dues especialitats, la de desfilada (11h i 17h) i la d’audició (11.30h i 17.30h). Les tres bandes participants: l’Associació Musical Canalense, la Banda Municipal de Villena i la Asociación Banda de Música de Alcazar de San Juan, faran la seua actuació dins de l’Auditori, mentre que les dues bandes de Cullera, Santa Cecília i l’Ateneu Musical, ho faran com sempre s’ha fet, als Jardins Municipals.

El Jurat, de la transparència, estarà format pel president, el compositor José Vicente Egea i els vocals, el compositor Juan Bautista Meseguer i el compositor madrileny, per allò de tindre algú lluny de l’ambient (contaminació) bandístic, José de Eusebio.

L’obra obligada

Athenea de José Vicente Egea està dedicada a la Societat Ateneu Musical de Cocentaina, la qual realitzà l’encàrrec per a commemorar l’any 2010 el 25è aniversari de la societat. Podeu conèixer molts d’aquest detalls en el vídeo de baix.

>

Tècnicament podríem dir que se sosté en les cites o en cert grau un reaprofitament o reinterpretació dels motius del pasdoble Ateneu Musical contestà de José Insa. Naturalment, dins de les estètiques que predominen i que engalipen els públics actuals conté les polirítmies, les tel·lúriques textures cinematografies, les al·lusions al context sonor dels moros i cristians, les respectives trompeteries i els marcats contrastos entre forte i piano, establert com una seqüència quasi inamovible. Amb tres moviments, Athenea potser una obra de dificultat per a una segona secció del CIBM però, per al Certamen de Cullera, que aplega bandes que ben bé podrien actuar en primera secció del CIBM, no amaga elements que puguen posar en serioses dificultats les bandes. Prova d’això és que les obres lliures són altament més complexes que l’obligada.

>

Sessió Matinal

L’Associació Musical Canalense

Sota la direcció de José Martínez Colomina interpretaran en la desfilada el pasdoble Gloria Ramírez de Rafael Talens. Com a obra lliure interpretaran Homenatge a Joaquín Sorolla de Bernardo Adam Ferrero, l’obra de caràcter descriptiu, bàsicament és la seua raó de ser inevitablement, compta amb quatre moviments: El crit del palleter, Pescadoras Valencianas, Sol de la tarde, Las grupas.

>

>

Banda Municipal de Villena

Els de Villena estaran dirigits per Pedro Ángel López Sánchez i interpretaran en la desfilada el pasdoble Altanero, de l’actual director de la Banda Municipal de València, Fernando Bonete. Pel que fa a l’obra lliure interpretaran Entornos d’Amand Blanquer, on la simfonia per a vents de 1997, de caràcter descriptiu però amb el substrat blanquerià, afegirà dificultat al jurat, sempre que la interpretació siga adient i el jurat tinga la consciència tranquil·la.

>

>

Sessió Vespertina

Associació Banda de Música d’Alcázar de San Juan

Els manxecs estaran dirigits per Luís Sánchez Romanos, així, com a pasdoble interpretaran Andrés contrabandista d’Óscar Navarro i com a obra lliure Dance moviments de Philip Sparke.

>

>

Conclosa la fase de concurs, actuarà als Jardins del Mercat, la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera amb el seu director titular Carlos Garcés. En la desfilada però, interpretaran La corte del faraón de Vicent Lleó amb l’arranjament de Teo Aparició mentre que en audició interpretaran el 4t moviment de la Primera Simfonia Tità de Mahler, amb una transcripció més recent, ja que serà la de l’exdirector titular (ara titular de la Banda Municipal de Palma) Salvador Sebastià.

>

>

Un dels canvis, i alhora un dels atractius d’aquesta edició, serà veure ja com a titular a Ferrer Ferran dirigint l’Ateneu Musical de Cullera, els quals interpretaran en desfilada el pasdoble d’Hugo Chinesta Claudia Villodre, mentre que en audició interpretaran Expedition d’Óscar Navarro.

>

>

La 69a edició del Certamen de Bandes de Música ‘Ciutat de Cullera’ acabarà amb la interpretació de l’Himne de José Serrano.

Per davant però, tenim una edició de canvis, tot i el silenci peculiar del món musical, un canvi en pro d’una estimada i desitjada transparència, o si més no, d’una anhelada justícia en els premis i procediments, tot i que com saben això sempre comporta cert corrent d’opinió condicionada pel ‘hooliganisme’ bandístic valencià. No obstant, malgrat els canvi en el jurat, el canvi de director titular a l’Ateneu, les obres que s’escoltaran, tret d’excepcions, continuen amb estètiques ‘mainstream’.

Comparteix

Icona de pantalla completa