Diari La Veu del País Valencià
El CVC advoca per declarar BIC les Normes de Castelló pel seu ‘esperit de cohesió i pacificador’

RedactaVeu / Xàbia.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) advoca per declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) les Normes de Castelló, també denominades Normes del 32, per representar “un esperit de cohesió i pacificador” i de canalització lingüística i cultural que “constitueix un patrimoni rellevant de valencianes i valencians”.

Així figura en el ‘Informe sobre la possible declaració Be d’Interès Cultural immaterial (BICi) a favor de Les Normes de Castelló’. El document recorda que “en 1932 els escriptors i entitats més compromesos amb l’ús del valencià, plenament conscients de la necessitat social de superar el caos existent, es van reunir a Castelló amb la voluntat d’unificar criteris ortogràfics”.

En el curs de la sessió, el Ple del CVC ha aprovat altres dos informes referents a declaracions de BIC: un per a la protecció de dos activitats tradicionals de l’Albufera de València: la pesca artesanal i la navegació a vela llatina; i finalment un en què es demana la protecció i dignificació de rètols artístics de carrers de la ciutat de València col·locats en temps de la II República, obres d’artistes reconeguts efectuades en l’estil Déco de l’època.

José Chulvi i Santiago Grisolía.

En la part de la sessió oberta al públic, després de la intervenció del professor Santiago Grisolía, president de la institució, en la qual ha oferit els serveis de sanció i de mediació del CVC en els projectes culturals de la corporació municipal, els consellers han exposat davant d’una audiència que omplia a vessar la Sala del Ple de l’Ajuntament de Xàbia l’estructura del Consell Valencià de Cultura, el seu funcionament basat en els treballs de comissions informatives que posteriorment passen a l’aprovació del Ple, i els continguts d’aquests treballs, dels quals els mitjans de comunicació valencians donen regularment notícia.

Hem de destacar la presència en la sessió de regidors d’altres localitats de la Marina Alta, com són l’alcalde del Verger, el de Pego, el del Poble Nou de Benitatxell, el de Jesús Pobre i el tinent d’alcalde de Dénia.

Finalment, José Chulvi, alcalde de Xàbia, ha pronunciat un interessant discurs en el qual ha reivindicat el paper de la cultura en el desenvolupament social –“la recerca cultural ha de passar de la funció decorativa a la motora”–, i ha demanat la col·laboració del CVC per a aconseguir el reconeixement dels béns damunt esmentats (molins de vent, pesqueres i riuraus).

Comparteix

Icona de pantalla completa