Diari La Veu del País Valencià
23 anys de la mort de Vicent Andrés Estellés

Racó Català

Avui fa 23 anys de la mort de Vicent Andrés Estellés. Periodista, escriptor i poeta, va ser un dels poetes valencians més importants del segle XX i dels més reconeguts en valencià. Nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924, Estellés es va establir de jove a la ciutat de València, on es va aficionar a la literatura amb influències com Baudelaire, Neruda, Verdaguer, Carner, Salvat-Papasseit, Rosselló-Pòrcel o Ausiàs March, entre d’altres.

L’obra de Vicent Andrés Estellés és molt diversa i extensa. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, els temes centrals de la seva obra són la mort, el sexe i la pàtria. Malgrat que la poesia sigui la seva vessant més coneguda, Estellés també va escriure novel·les, obres de teatre, guions de cinema i memòries. Entre els reconeixements que va rebre en destaquen el Premi Lletra d’Or l’any 1975, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1978), la Creu de Sant Jordi (1982) o el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1990).

Vicent Andrés Estellés, símbol de la llengua i la cultura del País Valencià

Estellés representa la represa poètica al País Valencià des d’Ausiàs March. De fet, l’obra d’Estellés ocupa un lloc d’honor en el panorama de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX per qüestió de volum, riquesa estètica i diversitat temàtica. Estellés també és un dels poetes més musicats en llengua catalana, i de fet Ovidi Montllor és el cantautor que més l’ha anomenat i cantat, seguit de Celdoni Fonoll, Maria del Mar Bonet, Raimon, Obrint Pas o Pau Alabajos, entre molts d’altres.

Des de l’any 2010 se celebra arreu dels Països Catalans la Festa Estellés, una iniciativa que pretén reivindicar la llengua i la cultura del País Valencià a través de la seva figura. Cada 4 de setembre, dia del naixement del poeta valencià, diversos pobles dels Països Catalans reciten poemes alhora que comparteixen un dinar o sopar popular. Es tracta d’una analogia del ritual del ‘Burns Supper‘ en tres detalls bàsics: cuinar un plat típic valencià regat amb beguda de la terra, llegir un poema representatiu d’Estellés i cantar poemes i cançons d’uns altres autors.

Notícia publicada a racocatala.cat

Comparteix

Icona de pantalla completa