Diari La Veu del País Valencià
La vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants arriba a Europa
RedactaVeu / Barcelona

“Per primera vegada hi ha hagut un debat de drets lingüístics a la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs)” ja que “fins ara, les qüestions lingüístiques s’havien debatut en la comissió de Cultura”, segons ha informat la Plataforma per la Llengua.

L’obertura del debat ha anat a càrrec de Davyth Hicks, responsable d’ELEN (European Language Equality Network), qui ha fet un resum de l’actual situació de les llengües minoritàries – que són presents a tots els estats membres de la Unió Europea, excepte Islàndia-.

Hicks ha remarcat “la sistemàtica vulneració dels drets en què es troben els seus parlants, sovint davant d’administracions públiques”. Ha explicitat àmpliament la situació en què es troben els catalanoparlants davant les administracions públiques espanyoles i s’ha referit explícitament als casos recollits en el nou informe de la Plataforma per la Llengua “Si me hablas en catalán se suspende el juicio”. Finalment, ha demanat que el Parlament Europeu tracte la protecció de les llengües minoritàries, especialment quan els estats hagen ratificat la CELROM (Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries), com és el cas de l’Estat espanyol. En aquest cas, també ha demanat a la Comissió Europea “obrir un procediment d’infracció contra Espanya per discriminar els parlants de català”. La Plataforma per la Llengua forma part de la xarxa ELEN.

Front comú de Marina Albiol i Jordi Sebastià

En el torn de paraules han participat els europarlamentaris catalans i valencians Marina Albiol (IU), Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Jordi Sebastià (Compromís). Tots ells han fet front comú per denunciar la vulneració dels drets lingüístics dels catalanoparlants a l’Estat espanyol i han agraït la feina realitzada per la Plataforma per la Llengua.

Albiol ha obert la seua intervenció manifestant que “ja en el marc d’aquesta Comissió, no em puc expressar en la meua llengua”. També han remarcat que “quan es vulnera el dret a parlar la pròpia llengua d’una persona, s’ataca un dret humà fonamental” (Terricabras), que “el català no és una llengua minoritària, és una llengua minoritzada. És una llengua amb molta vitalitat” (Tremosa), i que “són molts els joves valencians que no poden estudiar en valencià” (Sebastià).

D’altra banda, també han participat al debat els europarlamentaris Giménez Barbat (UPyD) i López Aguilar (PSOE). Aquest últim ha negat que “hi hagueren casos de discriminació lingüística contra el català dins dels cossos jurídics i policials a l’Estat espanyol”.

La Plataforma per la Llengua

considera que es tracta d’unes intervencions “amb una total manca de respecte vers les víctimes catalanoparlants que han patit discriminacions lingüístiques per part de les administracions públiques espanyoles”.

Per finalitzar, el president de la Comissió de Llibertats Civils Justícia i Assumptes Interiors del Parlament Europeu, Claude Moraes, no ha donat possibilitat d’una segona ronda d’intervencions “donada la naturalesa del tema i que és un debat que desperta passions”, tot i que ha considerat que aquest és un lloc perfectament adequat per tractar aquest tema, en aquesta comissió debatem sobre tot tipus de discriminacions, també lingüístiques. També ha afegit que “es recullen les recomanacions per a possibles actuacions de la comissió que presidisc, que sí que té competències jurídiques pel tractament i seguiment en qüestions de drets lingüístics”.

La Plataforma per la Llengua ha ajudat a documentar els europarlamentaris amb el resum de cinc casos de discriminació lingüística en cinc àmbits diferents (administració pública, custòdia d’infants, policia, justícia i àmbit sanitari), però durant el matí també els ha fet arribar l’enllaç de l’Informe sencer en anglès als europarlamentaris al debat. També la Plataforma per la Llengua ha donat àmplia cobertura a través del seu compte de Twitter i a través de l’etiqueta #simehablasencatalan.

Un debat proposat per l’eurodiputada Marina Albiol

Aquest debat, proposat per l’eurodiputada Marina Albiol, es va plantejar arran d’una pregunta que va formular sobre un dels casos que s’inclouen a l’Informe elaborat per la Plataforma per la Llengua, el cas de la detenció i agressió il·legal del músic Miquel Gironès, que va passar pel jutjat i va acabar amb l’absolució dels policies acusats.

Dilluns passat, la Plataforma per la Llengua va fer entrega a cinc eurodiputats catalanoparlants del nou informe “Si me hablas en catalán se suspende el juicio”, que recull trenta-set nous casos de discriminació lingüística detectats i que es consideren clara vulneració de drets lingüístics. Amb aquests, se sumen els cinquanta de l’informe anterior “En espanyol o nada”. Tots ells es poden trobar geolocalitzats en aquest mapa.

Comparteix

Icona de pantalla completa