Diari La Veu del País Valencià
El concert faller de la Gira fa vibrar Burjassot per sisena vegada
Sandra Serrano (Escola Valenciana) Burjassot

La Plantà ha vingut acompanyada del concert de Falles de la Gira d’Escola Valenciana que enguany compleix la sisena edició amb més de 1500 joves cantant “Quan caminàvem”, “Alegria”, “Baix de l’aigua” i “QuatribaRap”, les cançons més aclamades d’Aspencat, El Diluvi, Tardor i Atupa, respectivament.

Això va ser i era el concert de Falles de la Gira. Música i lletra. Reggae, dance electrònic en format dubstep, efluvis jamaicans de dancehall , combinat amb la ressonància del llaüt i l’electrònica. Sons de la Marina adobats amb cançons que reivindiquen la dignitat del poble, denuncien les injustícies i fan visibles les desigualtats socials, alhora que entre ovidianes i estellesines recuperen els referents de la cultura valenciana. Aspencat, en el seu seu últim treball “Tot és ara”, esmola el seu tarannà crític, tret identitari present en els anteriors dics “Naixen primaveres” i “Essència”, i es consolida com a grup de cançó protesta que mostra la cara més dolenta i crua de la realitat actual.

La nit d’ahir va estar nodrida de revelacions. Aspencat, el cap de cartell del concert faller i grup distingit amb els guardons al millor vídeoclip i millors arranjaments i producció en l’última edició dels premis Ovidi, atorgats pel COM, va presentar “Tot és ara”, l’últim treball que situa el grup de la Marina com un dels conjunts més afermats del panorama musical actual.

Intimisme i contundència. Guitarra, baix i bateria. La revolució amb un somriure. Després de “Revolució de l’Estat Latent”, Tardor ha presentat en el primer concert de la Gira “Una ciutat invisible”, el seu segon treball, lletres que ens posen en contacte amb el nostre endins, confidències a cau d’orella i solsides de ràbia.

Els de Montcada van presentar anit “Expansion Pack” davant d’un públic assedegat del rap més pur d’Atupa. “Quasi res porta el diari” és el nou material d’aquesta formació que ja va calar entre els joves amb el seu treball “QuatribaRap”, i ara presenta una proposta musical ben carregada i enriquida d’electrònica.

Solvència i folk. Cúmbia,reggae, rumba, folk modern i música tradicional valenciana. Des de l’Alcoià i amb alegria. El Diluvi va fer vibrar els assistents del concert faller amb el seu treball “Alegria”, un àlbum que condensa amb elegància el missatge esperançador en el demà i la lluita per assolir la desitjada llibertat. Per descomptat, el públic va poder escoltar en viu les “Ovidenques” d’El Diluvi.

Un any més Escola Valenciana i Reviscola han comptat amb el suport de l’Ajuntament de Burjassot, del Servei de Política Lingüística i de la Delegació per als Estudiants de la Universitat de València.

XIa edició de La Gira d’Escola Valenciana

El concert de Falles de la Gira va inaugurar l’agenda musical del festival itinerant de música en valencià d’Escola Valenciana, que recorre, any rere any, el llarg i ample del país amb propostes musicals que, a hores d’ara, han convocat més de 170.000 assistents en els prop de 215 concerts celebrats en les deu anteriors edicions del projecte.

Al llarg de les properes setmanes, Escola Valenciana informarà dels concerts que organitzaran les Coordinadores comarcals de l’entitat en el marc de les Trobades d’Escoles en Valencià. A més, pròximament l’entitat cívica començarà a donar informació de la desena edició del Feslloch, el festival de música en valencià que organitzen l’Ajuntament de Benlloch i Escola Valenciana, i que se celebrarà els dies 7, 8 i 9 de juliol.

El nou àlbum de la Gira d’Escola Valenciana

Enguany, l’àlbum recopilatori de la Gira suma la seua primera dècada. Escola Valenciana ha volgut celebrar aquesta efemèride regalant el nou volum de la Gira a les 500 primeres persones que van accedir al Concert de Falles de Burjassot. «Amb aquesta promoció volem agrair totes les persones, músics i entitats que, any rere any, fan possible la Gira», ha expressat el coordinador de la Gira, Voro Golfe. «Ja és un clàssic inaugurar el cicle de concerts del nostre projecte musical amb la publicació del disc de la música en valencià, per la qual cosa, agraïm la gent que ens va acompanyar ahir a Burjassot i va gaudir del concert, on va poder trobar propostes musicals ben diferents», ha comentat Golfe.

Comparteix

Icona de pantalla completa