Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró i l’SVO denuncien l’impacte mediambiental dels treballs forestals a la Calderona
RedactaVeu / Serra

La Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), Acció Ecologista-Agró i veïns del municipi de Serra (Camp del Túria) alerten del greu impacte mediambiental de la faixa auxiliar que s’està executant en aquesta localitat. Concretament, en la pista forestal que connecta la Font de l’Ombria amb el Castell de Serra, camí ubicat en el cor del Parc Natural de la Serra Calderona. Ecologistes i veïns denuncien que, “després del pas de les màquines, el paisatge resulta desolador, com si un cicló haguera desforestat aquesta pineda adulta. On abans hi havia un ecosistema ben conservat, ara hi ha arbres i arbustos trencats i arrancats entre les soques dels pins de grans dimensions que han sigut talats”.

Serra Calderona

Parc Natural Serra Calderona. Foto: AE-Agró.

Al comunicat difós per SVO, AE-Agró i veïns expliquen que “la majoria de pins, després de ser tallats, han sigut arrossegats a través de pendents superiors al 30% de desnivell per quatre enormes màquines, que es passegen per l’interior d’aquesta zona forestal xafant i trencant tota la vegetació que troben al seu pas: margallons, llentiscles, garroferes i oliveres centenàries, xicotetes carrasques… Aquesta desforestació ha afectat fins i tot el naixement d’aigua de la Font de l’Ombria, d’on han desaparegut diversos exemplars d’arbres, transformant un paratge amb gran ombra, fresc i ple de vida en una espècie de solar descarnat i alterat”.

Pel que fa als danys provocats per la maquinària, al text s’explica que aquesta també n’ha ocasionat en antics bancals de cultiu de la zona, “on han trencat els murs de pedra i han deixat desprotegit el sòl davant de l’erosió”. Continuen contant que el sender de Gran Recorregut (GR) número 10, que passa per la zona, també ha quedat “completament transformat i desfigurat després del pas de la màquines, que inclús s’han emportat per davant les senyals d’aquest itinerari i mobiliari de les zones d’esbarjo”.

Parc Natural Serra Calderona. Foto: AE-Agró.

També destaquen que “l’erosió potencial pot ser enorme i ja es constata la pèrdua de sòl fèrtil pels arrossegaments d’arbres tallats que han realitzat les màquines”.

Per part de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) volen fer la saber les conseqüències d’aquestos treballs en el seu àmbit, ja que just ara, quan comença la primavera s’estan “ destruint nombrosos caus, nius i refugis de gran varietat d’espècies de fauna que inicien en aquestes dates el seu període reproductor”. Concretament al comunicat citen dos casos “l’àguila de panxa blanca i l’astor, dues aus protegides que habiten i crien en aquesta zona del Parc Natural de la Serra Calderona i que estan patint greus molèsties en un moment crític del seu període reproductor”.

Parc Natural Serra Calderona. Foto: AE-Agró.

AE-Agró, l’SVO i els veïns de Serra continuen explicant al comunicat que “sospitem que aquesta faixa auxiliar, que s’està executant des de la Font de l’Ombria fins al Castell de Serra, s’està realitzant sense el corresponent control tècnic, ja que els impactes mediambientals que està ocasionant són inacceptables i inconcebibles”.

Per totes aquestes raons els ecologistes i veïns “sol·licitem a l’Ajuntament de Serra, administració impulsora d’aquest projecte, i a la Conselleria de Medi Ambient que paralitzen aquests treballs forestals, que exigisquen responsabilitats als culpables i que inicien la restauració mediambiental de la zona desforestada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa