Diari La Veu del País Valencià
Eduació porta a debat com aplicar la jornada intensiva
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport convocà ahir la Mesa de Pares i Mares, on participen la Confederació Gonzalo Anaya, COVAPA-CV i CONCAPA-CV i la Mesa Sectorial d’Educació amb els sindicats STEPV-IV, FE CCOO-PV i FETE UGT-PV, per a presentar i recollir aportacions al projecte d’ordre pel qual es regula el procediment d’autorització d’un Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial del País Valencià. Hui s’espera que es presente l’esborrany a les organitzacions empresarials FECEVAL i Educación y Gestión i a la Mesa de la negociació de l’Ensenyament Privat Concertat conformada per FSIE-CV, FEUSOCV FE CCOO-PV i FETE UGT-PV.

L’esborrany d’ordre que s’ha presentat està obert al debat i indica que les sol·licituds de modificació de l’horari escolar tindran un caràcter extraordinari i puntual i hauran d’anar acompanyades d’un Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar que incloga activitats extraescolars gratuïtes per garantir l’obertura de les instal·lacions escolars fins a les 17.00 hores, així com la planificació dels serveis complementaris de menjador i transport. Així mateix, també ha d’incloure accions formatives per a famílies i pares relacionades amb l’aplicació del pla i un procediment d’avaluació per part de la comunitat escolar.

A les reunions que ja s’han mantingut s’ha volgut remarcar el fet que, independentment que un centre reorganitze els horaris lectius, l’administració té l’obligació d’assegurar a totes les famílies valencianes el servei escolar des de les 9 hores fins a les 17 hores.

Segons el conseller Vicent Marzà, “el que posem sobre la taula és una proposta sobre una temàtica que s’arrossega des de fa uns quants cursos i sobre la qual encara no s’havia fet ninguna proposta de normativa. L’objectiu de l’administració educativa és garantir un aprenentatge òptim a l’alumnat i per damunt de tot està justament la qualitat educativa de l’alumnat. És per això que la possibilitat de realitzar canvis en la jornada escolar està subjecta a tota una sèrie de criteris que suposen una garantia per a no perdre de vista en cap moment aquest objectiu últim”.

La proposta exigeix un consens ampli per sol·licitar la modificació de l’horari. El pla que acompanya la sol·licitud haurà de comptar amb un informe favorable de l’ajuntament de la localitat on s’ubica el centre, prèvia consulta amb el Consell Escolar Municipal. “És molt important la participació en el procés d’òrgans municipals, ja que l’educació no és un fet aïllat i els possibles canvis d’horaris escolars en centres d’una localitat tenen una repercussió directa, per una banda, en la conciliació familiar i, per l’altra, en la vida diària dels pobles i les ciutats”, ha estimat el secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler.

Procediment que seguirà el canvi d’horari escolar

El Consell Escolar de Centre, on està representada tota la comunitat educativa, és l’òrgan que inicia el procés de sol·licitud de modificació de la jornada escolar. El director del centre traslladarà la sol·licitud a l’Ajuntament i sol·licitarà un informe -favorable o desfavorable- respecte a la modificació de l’horari, que la corporació municipal emetrà prèvia consulta al Consell Escolar Municipal.

En cas que l’informe siga favorable, la direcció del centre iniciarà la redacció del Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar i el presentarà al claustre per a l’aprovació del professorat. Perquè el procés continue, caldrà l’obtenció d’almenys dos terços de vots favorables de tots els docents, de manera que si el claustre aprova el pla, se sotmetrà novament al Consell Escolar de Centre on caldrà el vot favorable de dos terços de tots els seus integrants.

Una vegada aprovat el Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar, la direcció o titular del centre educatiu enviarà a la direcció territorial d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, la documentació pertinent. La direcció territorial emetrà un informe i l’enviarà, junt amb la resta de documentació, a la direcció general de Política Educativa, que emetrà als centres educatius, si procedeix, una autorització provisional condicionada a la consulta a les famílies.

A partir de l’autorització provisional del Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar, l’equip directiu, amb la col·laboració dels representants de les famílies i de les associacions de pares i mares, obrirà el procediment d’informació i facilitarà que totes les famílies puguen ser informades per tal que coneguen i valoren el pla. Finalitzat el procés d’informació a les famílies, se sotmetrà a consulta la proposta sobre la modificació de l’horari i l’adopció del Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar. Caldrà el vot favorable de, com a mínim, el 55% de vots del cens.

Finalment, una vegada enviats els resultats de l’escrutini a la conselleria, el director general de Política Educativa dictarà, si procedeix, l’autorització definitiva per tal que cadascun del centres educatius aplique el Pla Específic d’Organització de les Jornades Escolars que ha presentat. L’autorització definitiva s’estendrà per períodes de tres cursos acadèmics renovables sempre que els resultats s’ajusten a les millores previstes en el pla. L’avaluació es realitzarà en funció de la incidència del nou horari sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i els resultats obtinguts per l’alumnat.

Comparteix

Icona de pantalla completa