Diari La Veu del País Valencià
El Bloc encara el seu congrés de maig amb una proposta per a reforçar Compromís
Europa Press / RedactaVeu / València.

El VII Congrés ordinari del Bloc que se celebrarà els pròxims 21 i 22 de maig, previsiblement en Fira València, espera ser el més “multitudinari” fins a hui, donada la situació “inèdita” en la qual es troba després de les últimes eleccions, amb les quals han aconseguit formar part de diversos governs.

Entre les propostes que es portaran a debat figura la idea de “reforçar” la coalició Compromís, -en què s’integra al costat d’Iniciativa, VerdsEquo-, “professionalitzar” les seues estructures i limitar els càrrecs a 12 anys consecutius.

Més de 3.300 militants es donaran cita en aquest conclave que per primera vegada s’obri a tota la militància. Fins ara, en els pobles es triava un representant de cada cinc, però en aquesta ocasió, tots els militants que s’hagen inscrit en el cens, –tancat el passat 7 de març–, podran participar i exercir els seus drets.

D’aquesta trobada haurà d’eixir el nou secretari general –Enric Morera ja ha anunciat que no es presenta a la reelecció– i es consensuarà la línia a seguir pel partit a partir d’ara per a “equilibrar” la seua presència en les institucions amb el seu creixement com a moviment. Àgueda Micó, secretària d’Organització, és presentarà a l’elecció com a nova líder del Bloc Nacionalista Valencià.

Així ho han avançat aquest dijous en roda de premsa la presidenta de la Comissió Organitzadora del Congrés, Rosella Antolí; el coordinador de la Ponència Política, Ximo López; i la coordinadora de la Ponència d’Estatuts, Dolors Gimeno, els quals han explicat les propostes que preveuen portar a la trobada. Abans, el 22 de març, s’obrirà un període de presentació d’esmenes per a les quals es requereix que cent militants els donen suport a nivell comarcal. Si s’accepten, s’incorporaran a la proposta que es porte al congrés, i si no, es debatran allí mateix.

El coordinador de la Ponència Política ha explicat que la seua intenció és “posar en valor l’experiència eminentment municipalista” del Bloc així com la seua manera d’entendre la política, no com a partit a l’ús, sinó com a moviment.

En la conjuntura actual, ha dit, sorgeix la “necessitat de professionalitzar el partit en el bon sentit, no per a convertir-se en professionals de la política sinó per a tenir estructura útil davant els reptes que té per davant i que tenen molt a veure amb la relació amb Compromís”. En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el Bloc “aposta clarament per reforçar i consolidar Compromís, com a instrument per a continuar representant el valencianisme polític”.

Per a Ximo López, Compromís està tenint un “paper destacadíssim” en les negociacions per a formar Govern i açò serà una cosa a “posar en valor”. En la seua opinió, “Compromís a nivell estatal representa l’espai valencià de ruptura, amb moltes coses en comú amb la resta de moviments de ruptura de l’Estat però des de l’especificitat valenciana”, ha puntualitzat.

Eliminar l’acumulació de càrrecs

Per la seua banda, la coordinadora de la Ponència d’Estatuts ha ressaltat que entre les propostes que preveuen portar al Congrés, mancant les esmenes que puguen incorporar, figura la possibilitat de limitar els mandats, -tant a nivell orgànic com en càrrecs polítics-, a 12 anys “consecutius”. Després d’aqust temps, si algú desitja repetir, haurà de deixar passar una legislatura per a tornar a presentar-se.

La proposta del Bloc planteja també “evitar duplicitat” de càrrecs, de manera que per exemple un regidor no podrà ser al mateix temps diputat de cap dels parlaments ni senador, com tampoc es podrà ser un càrrec públic de govern i al mateix temps secretari local o comarcal.

No obstant açò, atès que els qui van concórrer als últims comicis ho van fer en unes condicions determinades, s’establirà una “moratòria”, d’una legislatura, per a aplicar aquests nous estatuts en cas que s’aproven. I en qualsevol cas, a partir del Congrés es començarà “des de zero”.

La idea, ha puntualitzat López, és que “si una persona té molts càrrecs es converteix en tap” perquè entre gent.

A més, el Bloc vol incloure en la seua disciplina orgànica la figura del ‘mediador’ per a dirimir conflictes dins del partit, ja siga entre militants o càrrecs amb l’objectiu d’aconseguir un acord previ a la via disciplinària.

Davant la decisió de l’actual president de les Corts Valencianes, Enric Morera, de no optar a la reelecció com a decretari general del Bloc, des de l’organització del Congrés únicament han assenyalat que els candidats que opten al càrrec podran presentar la seua candidatura oficial el mateix dia que comença la trobada, el 21 de maig, encara que prèviament donaran a conèixer públicament la seua intenció.

Acord de govern “amb ‘super glue’ “

En cas de noves eleccions estatals, el Bloc es reserva una clàusula que li permet convocar un Consell Nacional per a decidir si retarden aquest conclave.

Precisament, preguntats per les “complicacions” en la negociació per a formar el Govern espanyol, Rosella Antolí s’ha remès a l’actuació del diputat de Compromís Joan Baldoví: “Ens hem alçat els últims de la mesa i ens asseurem els primers”.

La voluntat, ha assegurat, és “arribar a un acord, no sé si amb ‘super glue’ “, ha bromejat en al·lusió a la cola, però “els valencians tenim urgències, com un finançament just”, ha apuntat, i en aquest ‘impasse’ estem perdent”, ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa