Diari La Veu del País Valencià
Les ONGDs del PV exigeixen a la UE ‘vies segures’ i ‘fronteres obertes’ per als refugiats
Leo Part / València

La Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD), ha fet pública aquest dimarts la seua enèrgica “repulsa” per l’acord aconseguit dilluns entre la Unió Europea i Turquia com a “resposta vergonyosa “a l’arribada de la població desplaçada a les costes d’Europa, la majoria fugint de la guerra a Síria. I això quan el 65% de la població europea està a favor d’establir mesures d’ajuda a les persones refugiades.

Segons la coordinadora valenciana, l’esmentat acord consolida el model de “devolucions en calent” -que l’Estat espanyol va engegar a Melilla (i va incloure en la Llei de Seguretat Ciutadana)-, alhora que facilita l’ingrès en la Unió Europea de Turquia, “on se succeeixen els exemples de reculada dels valors democràtics”.

Refugiats sirians arribant a l’illa grega de Lesbos.

El “fiasco” de la gestió de la crisi per part de la UE

L’acord, que implica retornar a Turquia totes les persones que arriben il·legalment a les costes gregues, inclosa la població siriana, amb el compromís de portar des de Turquia a un nombre de refugiats equivalent al d’expulsions, “consolida el fiasco que està suposant la gestió d’aquesta crisi en el marc de la UE”, segons CVONGD, per a qui la “deriva” en la gestió d’aquests fluxos migratoris i en l’obligació legal d’atendre la població sol·licitant d’asil “mostra la falta de voluntat política i la incoherència amb les seues pròpies decisions de la UE”. En aquest sentit, cal recordar que el passat mes de setembre s’aconseguia un acord per a la distribució de 120.000 persones refugiades arribades a les costes de Grècia i Itàlia i, no obstant això, “d’elles, quasi 17.000 havien d’haver arribat a Espanya i, ara per ara, només ho han fet 18”.

“Inhumanitat” i “vulneració” del dret internacional dels refugiats

L’agrupació d’ONGs del País Valencià denuncia, a més a més, la “falta d’escrúpols d’Europa”, la qual “l’allunya dels seus valors fundacionals i de qualsevol credibilitat en la seua posició davant la defensa dels drets humans”. Així, considera que “llavar-se les mans” i subcontractar a Turquia la gestió del futur de milions de persones, a canvi de duplicar l’ajuda econòmica per a atendre les persones desplaçades “i cedir al xantatge del govern autoritari” d’Erdogan, “vulnera el dret internacional en matèria d’asil i també s’erigeix com un suport a la inhumanitat” de la resposta d’un bon nombre d’estats europeus a la població desplaçada.

Per tot açò, des de la CVONGD exigeixen a la Unió Europea i als governs dels estats membres la “millora” en els programes de reassentament, la possibilitat de sol·licitar asil en ambaixades i consolats de tercers països i la concessió de visats humanitaris. Així mateix, demana “vies segures i obertures de fronteres” per a tota persona que fuja del seu lloc d’origen com a conseqüència d’un conflicte bèl·lic o per causes econòmiques, polítiques, socials o mediambientals. En definitiva, exigeix la protecció de les persones i la garantia de respectar els seus drets humans, “que passen ineludiblement per l’acompliment de la normativa internacional en matèria d’asil”.

Refugiats en un camp de Jordània. Foto: @CVONGD.

La resposta de la UE: gasos lacrimògens, pintades, tanques, confiscacions i atacs xenòfobs

L’ONGD del País Valencià recorda que en els últims mesos “hem vist -amb estupefacció- com la policia macedònia “llançava gasos lacrimògens als refugiats” en la frontera amb Grècia; les pintades que delimitaven les cases que ocupaven els sol·licitants d’asil en Middlesbrough, Anglaterra, “facilitant així atacs xenòfobs”; el “cobrament i la confiscació de béns” a Alemanya, Suïssa o Dinamarca; la “desaparició” d’almenys 10.000 menors en territori europeu a mans de les xarxes de tràfic de xiquets o les violències basades en el gènere “a dones i xiquetes, sense que la UE haja actuat per a prevenir-ho ni per a atendre ambdues situacions”. També posa de manifest el tancament de fronteres amb tanques d’aram per part d’Àustria i Hongria.

El 65% de la població europea demana mesures d’ajuda als refugiats

Totes aquestes vergonyoses accions “contrasten”, segons les organitzacions no governamentals valencianes, amb les mobilitzacions ciutadanes a favor dels drets de la població refugiada i desplaçada, així com amb el suport majoritari de la ciutadania europea al fet que el seu país ajude a aquesta població, segons reflecteix l’últim Eurobaròmetre, publicat la setmana passada i que reflecteix una mitjana del 65% a favor del suport als refugiats .

Vulnera Europa els drets humans dels refugiats? Participa en el debat de La Veu.

Comparteix

Icona de pantalla completa