Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià es tiny de lila
RedactaVeu / País Valencià

Milers de ciutadans han tenyit aquest dimarts 8 de Març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, les principals ciutats de les comarques del territori del País Valencià -València, Castelló i Elx, principalment- amb marxes i actes reivindicatius i festius en els quals han reclamat la igualtat efectiva i real entre dones i homes.

València. Foto: Josep Sogues.
A València, unes 10.000 persones s’han manifestat pels carrers del centre amb samarretes liles, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, per a reclamar la igualtat efectiva i real entre dones i homes i expressar la seua repulsa a tot tipus de discriminació.

València. Foto: Josep Sogues.

Sota el lema ‘Sense feminisme no hi ha revolució’, els participants han participat en una marxa lúdica i festiva, amenitzada per batucades, en la qual s’han pogut llegir consignes com ‘L’escola és dóna’, ‘Mirant cap al futur’ i ‘Ni submises ni passives’. “És un dia de reivindicació però també de festa per a celebrar els objectius assolits, que n’han sigut molts”, han destacat fonts de l’organització.

En la concentració ha participat una trentena d’associacions feministes, plataformes socials, sindicats i partits polítics, al costat de representants autonòmics com la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; i locals com l’alcalde de València, Joan Ribó.

Foto: J.C. Pascual.

“És un dia de reivindicació però també de festa per a celebrar els assoliments que han sigut molts”, han destacat fonts de la Coordinadora Feminista de València que organitza la protesta, que han valorat 2016 com “l’any de les sufragistes”, en relació a la pel·lícula: “Pensàvem que amb el vot ho teníem tot i estàvem equivocades”. Per a posar en valor aquests assoliments, la manifestació s’ha il·lustrat amb cartells de rostres de dones “revolucionàries” de l’últim segle com Clara Campoamor, Rosa Luxemburg, Victoria Kent, Simone de Beauvoir o les valencianes María Cambrils i Presen Sáez de Descatllar.

Foto: J.C. Pascual.

Una vegada finalitzat el recorregut s’ha llegit el discurs unitari de la manifestació, que ha recordat que “fa més d’un segle que les dones de tot el món ixen al carrer per a exigir els seus drets” i que “estan molt lluny d’aconseguir-los”, i ha puntualitzat les “importants reculades ocorregudes a Espanya”. Els participants han reivindicat la “urgència” d’un canvi de model econòmic i social que possibilite que les dones “siguen protagonistes dels canvis”. “No volem ser precàries ni maltractades ni tampoc invisibles: solament les dones i solament amb el feminisme podem canviar les coses”, han manifestat.

València. Foto: Lola Salvador.

Violència contra les dones

Si bé la manifestació se centrava en la desigualtat de gènere, la majoria dels assistents ha coincidit a subratllar la importància de la violència contra les dones en un inici d’any “negre” per a les dones i un mes de gener “amb tantes assassinades com en l’últim trimestre de 2015”, segons l’organització, que ha advocat per “estar molt vigilants per a donar-li la volta a aquesta situació”.

Sobre aquest tema, CGT ha assenyalat que en aquesta matèria “hem avançat alguna cosa, però molt poc” i que “el problema és que no es considera com a terrorisme, encara que sembra vertader terror”.

Pintada a València. Foto: J.C. Pascual.

Mentrestant, la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha lamentat que la violència masclista “és tan brutal que arriba quasi a tapar-ho tot”. Després de reconèixer l’existència de “bretxes” entre dones i homes “sobretot en matèria de conciliació laboral”, ha defensat la necessitat de “promoure nous models de masculinitat” i de “xicotets gestos” com la iniciativa dels semàfors paritaris a València, cosa que en la seua opinió, “no es quedarà aïllat”.

En aquesta línia, l’alcalde de la ciutat ha subratllat la seua “importància per a simbolitzar el problema” i “malgrat les crítiques”: “En l’Ajuntament treballem a tots els nivells”. Com a principal situació de desigualtat, ha denunciat que “els càrrecs de poder segueixen estant en mans dels homes”.

Valoracions de CCOO PV i UGT PV

Per la seua banda, des de CCOO PV han lamentat que “malgrat ser la generació més formada, les dones estan sotmeses a una subocupació”, i consideren que “una societat no pot ser justa quan deixa pel camí les dones”. Així, encara que han reconegut la “manifesta voluntat política” per a solucionar-ho, creuen que “cal posar els recursos econòmics”.

En el cas del País Valencià, representants d’UGT-PV han destacat que es tracta d’una regió que “està molt arrere” en matèria d’igualtat “després de 20 anys de govern del PP”, encara que ha celebrat la convocatòria de la Mesa de Diàleg Social de la Generalitat, en la qual demana “polítiques serioses i concretes”.

Amb motiu del Dia de la Dona, ambdues organitzacions sindicals han signat un manifest conjunt en el qual exigeixen al nou Govern una millora de la resposta institucional en casos de violència de gènere, presència paritària en tots els òrgans de representació i un model educatiu igualitari, entre altres propostes.

Des de Compromís han assegurat que actualment el 8 de març és una data que “transcendeix” la reivindicació feminista i advoca per la inserció de la dona “en tots els àmbits de la vida”, mentre que València en Comú ha assenyalat que és un dia per a “mostrar que seguim presents, Esquerra Unida ha advocat per la “igualtat efectiva” davant la “falta de mesures reals” i Unitat Popular considera que “urgeix una gestió més àmplia i que no tinguen por: És el moment de ser atrevits”.

Elx.
Més al sud, a Elx, també s’ha celebrat una marxa reivindicativa en la qual ha participat El Tempir amb el lema ‘Per la Igualtat, Per la Dignitat, Per la nostra valencianitat’.

Elx.

A Alacant, l’Ajuntament ha commemorat el Dia Internacional de la Dona amb un acte institucional titulat “Drets conquerits: veus diverses en el 8 de març”, amb el qual el Govern municipal subratlla el seu compromís per impulsar la millora de la igualtat entre dones i homes.

Castelló.

Castelló de la Plana ha sigut un altre dels escenaris on s’ha celebrat una marxa amb motiu del Dia Intenacional de la Dona en la qual ha participat el conseller d’Educació, Vicent Marzà.

Castelló.

Comparteix

Icona de pantalla completa