Diari La Veu del País Valencià
Podemos i Compromís demanen eliminar ‘Diputats’ del nom del Congrés espanyol

Europa press / Madrid-València.

Podemos i Compromís han demanat aquest dimarts en el Congrés eliminar ‘Diputats’ de la nomenclatura oficial del Congrés espanyol, fins i tot de la façana, utilitzant només la paraula ‘Congrés’ per a la seua denominació, i com a via per a perpetuar el llenguatge inclusiu i no discriminatori cap a la dona en la Cambra baixa, una proposta que, a més, veuen amb bons ulls els diputats d’ERC i de PNB.

Es tracta d’una proposició no de llei que ha registrat en el Congrés aquest dimarts 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, la diputada de Compromís, Marta Sorlí.

Aquesta consta d’onze propostes, entre les quals figura el canvi de denominació de la Cambra, que han sigut presentades per la formació “per a avançar cap a la igualtat” i perquè “el Congrés i l’administració pública siguen un exemple a seguir en matèria d’igualtat”.

“Entenem que és una mesura que no costa gens i que es pot fer. Seria com un gest en la casa principal de tot l’Estat, que s’anomene simplement com el Senat”, ha valorat per la seua banda el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, a la seua entrada de la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts.

Reforma exprés de la constitució

En opinió de tots dos diputats, “sí es podria canviar la Constitució perquè es modificara l’actual nomenclatura oficial del Congrés dels Diputats”. “Seria una reforma exprés que concitaria el 100% de vots de la Cambra, un gest que des d’ací hem de donar els primers”, ha valorat Baldoví.

Sorlí, per la seua banda, ha insistit que l’objectiu del canvi de nom és “incloure les dones en una institució com el Congrés” perquè, al seu parer, actualment d’aquesta forma “s’estan excloent tant les dones que treballen en la institució, com les dones que aquesta representa”. “És una mesura molt simbòlica que genera visibilitzar i incloure les dones en la realitat habitual i en un entorn molt masculí com la política”, ha destacat la parlamentària.

Respecte a les crítiques de la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, que veu una “ximpleria” aquesta proposta, la diputada de Compromís ha subratllat que també es va percebre així quan la dona va sol·licitar el vot, una visió que hui dia ja no es comparteix.

Preguntada sobre si s’ha sentit exclosa en la Cambra durant els tres mesos que hi està treballant, la diputada valenciana reconeix que hi ha hagut actuacions que l’han fet sentir-se “menys valorada o reconeguda” tenint el mateix càrrec que els seus companys homes, i cita les presidències de les comissions, on hi ha major presència d’homes.

Llenguatge inclusiu

Segons el parer de la vicepresidenta tercera del Congrés, la diputada de Podem Gloria Elizo, ha reconegut, que al Congrés espanyol “sempre” s’empren referències “contínues” al sexe masculí i, per exemple, es nomena el ‘president’ o els ‘diputats’, quan també hi ha presència de dones.

La diputada per València, Rosana Pastor, comparteix també la iniciativa llançada per Compromís, en favor de la igualtat i major representació de la dona. De fet, recorda que, per primera vegada, el Congrés espanyol compta amb un 40% de dones.

“Un gran encert”

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, veu “un gran encert” que Compromís haja plantejat aquesta mesura. “Sembla mentida que abans ningú haguera caigut en açò. Felicitats a Compromís”, ha celebrat.

Per la seua banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, considera que “tampoc passaria res si es canvia la nomenclatura oficial i es deixa la paraula Congrés”. “Caldria canviar-ho també en el text constitucional. En principi no em sembla malament. No passaria res”, ha conclòs.

Des d’EH Bildu, Marian Beitialarrangoitia, creu que tota iniciativa que s’implemente en favor de la igualtat és “important, més si cap, quan en castellà s’empren principalment termes en masculí”.

Comparteix

Icona de pantalla completa