La vergonya d’Europa: Retornarà cap a Turquia tots els refugiats que arriben a Grècia

Els 28 es comprometen a donar asil a un sirià en territori turc per cada persona expulsada i accepten pagar més diners i liberalitzar els visats per a Ankara
8 març 2016 01:00h
ACN / Ankara
 
En una llarga cimera a Brussel·les, els caps d’estat i de govern de la UE s’han compromès a pagar més diners a Ankara i a liberalitzar els visats per als ciutadans turcs el mes de juny a canvi que el govern d’Ahmed Davutoglu accepte el retorn cap al seu territori de qualsevol persona que arribe irregularment a les illes gregues. La UE donarà asil a un sirià per cada ciutadà retornat a Turquia. El principi d’acord s’haurà de detallar en els propers dies i ratificar a la cimera del 17 i 18 de març.

Els líders europeus han acceptat, en termes generals, les condicions plantejades per Turquia per frenar la crisi dels refugiats, tot i que encara no han arribat a un acord final.

El govern de Davutoglu, com han confirmat el president de l’Eurocambra, Martin Schulz, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha exigit duplicar els 3.000 milions d’euros oferits fins ara per Brussel·les.

En el document final de la reunió, els líders proposen “accelerar el pagament dels primers 3.000 milions d’euros per garantir el finançament dels projectes inicials abans del març i decidir sobre finançament addicional” per ajudar els refugiats sirians a Turquia en els propers dies.

A més, proposen “retornar tots els nous immigrants que creuen de Turquia a les illes gregues”, una expulsió que pagaria la UE. A canvi, “per cada sirià readmès a Turquia des de les illes gregues, un altre sirià a Turquia anirà a un estat membre”.

El document també parla “d’accelerar la implementació del full de ruta per a la liberalització dels visats”, amb l’objectiu d’aixecar tots els requeriments per als ciutadans turcs “com a molt tard a finals de juny del 2016”.

Finalment, la UE també s’ha compromès amb Turquia a preparar els passos per impulsar les negociacions d’adhesió.
 
next