Diari La Veu del País Valencià
La Unió: ‘Més pressupost per a tenir una societat més igualitària en el món rural’
RedactaVeu / València

L’Àrea de la Dona de la Unió de Llauradors i Ramaders considera que el 8 de març no solament és un dia de celebració, sinó “sobretot de reivindicació, ja que la situació de les dones del món segueix estant en desigualtat i creix encara més en les zones rurals”.

La Unió subratlla que l’ONU Dones proposa per a la celebració d’aquest 8 de març el lema “Per un planeta 50-50 en 2030: Fem el pas per a la igualtat de gènere”. Enguany, l’observança se centrarà en com impulsar els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible, així com els nous compromisos dels governs sota la iniciativa d’ONU Dones, “Fem el pas”. El Dia Internacional de les Dones té el seu rerefons en les dones del dia a dia, com a forjadores de la història, aquelles que lluiten per a participar en una societat igualitària amb els homes.

Des de l’Àrea de la Dona de la Unió volen reivindicar “que som dones cadascuna amb les nostres qualitats, el nostre físic, els nostres dubtes i esperances. Les dones hem aconseguit el nostre lloc en un món que, tradicionalment, havia sigut contemplat només per als homes. Per fi s’albira un raig de sentit comú que fa que, gràcies al nostre esforç, la nostra tenacitat i les nostres capacitats, hagem arribat a aconseguir entrar, a poc a poc, en la vida pública. És cert que encara queda molt per fer, la falta d’una conciliació real, falta de responsabilitat compartida o coresponsabilitat, perquè on està escrit que la tasca educativa, de desenvolupament, de cura, benestar o salut dels fills i filles o majors siga només tasca de les mares? Açò suposa una falta, fonamental, d’una cultura flexible i preparada per a una societat dinàmica com és la societat en què vivim actualment”, sosté.

Major prevenció davant la violència masclista

Per això, continua el comunicat de premsa de l’Àrea de la Dona de la Unió, aquest 2016 “ens veiem obligades, una vegada més, a exigir una major prevenció en la violència de gènere i protecció de les víctimes”. “L’any ha començat amb molt mal peu, i és que aquest mes de gener ha estat el pitjor des de 2006, any en què es van iniciar els registres de morts per violència de gènere. Aquesta situació ha de canviar ja”, defèn.

Respecte del balanç sociolaboral, des de l’Àrea de la Dona de la Unió observen “una evident destrucció d’ocupació i la precarització d’aquesta, l’increment de les discriminacions laborals per raó de sexe i, per tant, un agreujament de l’exclusió social de les dones i un augment de la feminització de la pobresa.

És imprescindible tornar a dotar de pressuposts totes les àrees que fan possible una societat més justa i igualitària i que han suposat la pèrdua de drets reals per a les dones amb major gravetat que per als homes (salaris, coresponsabilitat, educació, atur, horaris laborals, regressió a les tasques que ja estaven començant a ser assumides en conjunt –cura de majors, xiquets, depenents-…) i és necessari oferir alternatives a les dones rurals perquè puguen trencar el cercle viciós de desigualtat-pare-exclusió-despoblació”.

“Afortunadament”, segons l’Àrea de la Dona de l’entitat agrària del País Valencià, en el nostre sector agrari, la tendència de sol·licituds de dones que van demanar ajudes per a la incorporació a l’activitat agrària o per a la millora i modernització d’explotacions agràries de 2014 (últimes dades conegudes) “va en augment gràcies a les mesures que augmenten la puntuació per a les dones que s’incorporen en el mitjà rural”.

Per tot açò, des de l’Àrea de la Dona de la Unió es demana a les administracions públiques, a les diferents organitzacions, a la societat en el seu conjunt i al nostre compromís personal:

• Que es garantisquen els drets de les dones.

• Que es lluite amb rotunditat contra la violència de gènere.

• Que es preste més atenció a les xiquetes i a les dones que afronten moltes situacions en condicions de vulnerabilitat.

• Que se seguisca avançant en la igualtat d’oportunitats, participació i presa de decisions.

• Que es trenque amb els falsos estereotips que releguen a la dona a un paper secundari per darrere dels homes.

• Que en aquests moments de crisi global es reivindiquen els drets econòmics de les dones i no donem passes enrere en polítiques de protecció, promoció I ocupació.

Comparteix

Icona de pantalla completa