Diari La Veu del País Valencià
Economia social i solidària, un projecte de la UV contra la violència de gènere a Colòmbia
RedactaVeu / València

La Universitat de València ha posat en marxa, a través del programa de cooperació ‘0,7, Una Nau de Solidaritat’, un projecte a Bogotà (Colòmbia) amb la finalitat de millorar les condicions de vida de més d’un centenar de dones, membres de l’organització comunitària Mesa HUNZAHUA, sotmeses a una doble discriminació: per la seua condició de dones i pel seu ofici de caràcter social i cultural.

El projecte, titulat ‘Dones d’organitzacions populars i les seues experiències d’Economia social i solidària amb perspectiva de gènere’, s’emmarca en la IV Convocatòria de Projectes de Cooperació al Desenvolupament 2014, dirigida pel Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, i gestionada per la Fundació General de la Universitat de València. Lideren aquesta iniciativa Trinidad Quixal, personal administratiu del Servei d’Extensió Universitària de la Universitat, i Mauricio Pinto, membre de l’Asociación Entre Iguales Valencia, els quals treballen en aquest projecte amb l’ONGD local a Bogotà Enda América Latina – Mesa HUNZAHUA.

La Mesa HUNZAHUA actua al districte (‘localitat’, segons l’organització territorial colombiana) de Suba, al qual pertany el barri Ciudad Hunza, i acull sis grups de dones associades en els següents grups: Colectivo de MujeresRecicladorasLomaVerde, Grupo de Mujeres de la HuertaComunitaria, Jardín Infantil Ciudad Hunza, Casa Cultural Corpohunza, Grupo de Jóvenes del Cerro NoncetaTeatro i Grupo de MujeresArtesanas. El compromís de Mesa HUNZAHUA amb tots aquests grups, integrats per 108 dones i 30 homes, és “impulsar la participació, enfortir l’entramat social, exercir com a mediadora de conflictes amb criteris de justícia, construir llaços de solidaritat, respondre a les necessitats i els interessos de la comunitat, reconèixer la diversitat i l’equitat, i atorgar un sentit de sostenibilitat a la vida comunitària en el territori”, apunta Mauricio Pinto.

És en aquest àmbit on el projecte de la Universitat de València ha iniciat una sèrie d’accions que es poden agrupar en dues fases: una d’enfortiment de les capacitats en les dones i una altra de treball en el terreny.

Aquestes dones viuen en situació d’extrema pobresa i en condicions d’amuntegament a assentaments molt precaris, on cohabiten la família nuclear i la família estesa. Segons explica el responsable de l’Asociación Entre Iguales, aquest context afavoreix casos d’abusos sexuals i violacions. “La cadena de violència s’estén i les víctimes preferencials són les dones, els xiquets i les xiquetes, els quals viuen amb la por a l’acció violenta de pares, esposos, germans majors, oncles o padrins”, afegeix.

Aquestes dones s’enfronten a una violència de la parella física, psicològica i sexual, una violència que elles mateixes consideren “natural”. Alhora, “la por produeix un silenci contundent: les dones no es reconeixen públicament com a víctimes i reproductores de violència; i no existeixen estadístiques sobre violència en la població en general i menys encara contra dones i xiquetes”, apunta Mauricio Pinto.

Accions del projecte

Entre les diferents accions a dur a terme mitjançant el projecte de la Universitat de València es troba l’intercanvi de sabers amb organitzacions de dones d’altres districtes de Bogotà i de tot el territori colombià per a propiciar la formació i la informació, i, per tant, l’apoderament de les dones de Ciudad Hunza; incloure propostes en els plans de polítiques públiques en l’Alcaldia de Suba i en els programes de Bogotà per a la no violència contra la dona; i, més concretament, impulsar el reciclatge a la localitat a través de l’activitat del grup Colectivo de MujeresRecicladorasLomaVerde, per tal que es reconega el reciclatge com a una ocupació formal dins de la gestió comunitària del servei de manteniment de la ciutat.

El Programa 0,7 de la Universitat de València

El Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat, que convoca el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, està dirigit per la Comissió 0,7, creada en 1995 amb la missió d’establir les línies generals d’actuació en matèria de cooperació al desenvolupament de la Universitat de València; distribuir el pressupost 0’7 -que s’obté del 0’7% del pressupost de la Universitat, així com amb caràcter voluntari del 0’7% de les nòmines del seu personal i de les taxes de matrícula dels seus estudiants- entre els diversos programes de cooperació; controlar i supervisar aquest pressupost; i preparar i resoldre convocatòries de projectes propis de cooperació.

Comparteix

Icona de pantalla completa