Diari La Veu del País Valencià
Que ‘es posen les piles’ per solucionar els horaris comercials, ‘el 19 de març s’acosta’

Europa press / València.

Els alcaldes de València i Alacant, Joan Ribó i Gabriel Echávarri, han demanat aquest dijous a la Generalitat que “respecte les peculiaritats de cada gran ciutat” i les seues diferents dinàmiques turístiques a l’hora d’abordar la llibertat horària comercial.

Així, han reclamat al Consell que si vol “harmonitzar” la situació del País Valencià, ha de tenir en compte “no solament l’autonomia dels ajuntaments, sinó també l’especialitat de cada ciutat en un país divers”. “Les taules rases no són bones, sobretot si no s’escolta la gent”, ha advertit.

Els edils han realitzat aquestes declaracions després de mantenir una trobada a l’Ajuntament de València, en què s’han explicat mútuament la situació pel que fa a llibertat d’horaris comercials de cada ciutat

Mentre al cap i casal s’ha aconseguit un acord amb el sector per a reduir de cinc a dos les zones de gran afluència turística que podran obrir entre 12 i 14 festius a l’any, -document que està pendent de l’aprovació de la Generalitat-, la veïna Alacant portarà aquest mes al ple de l’Ajuntament una proposta perquè es puga obrir en tota la ciutat, limitar els festius que es pot treballar a un màxim de 14 i amb el compromís del sector de crear 700 llocs de treball.

En allò que coincideixen tots dos és en la importància de la “conciliació” de la vida laboral i familiar. En aquest sentit, el primer edil alacantí ha assenyalat que la seua intenció és que puga “obrir tota la ciutat” quan “abans solament podia obrir una gran superfície i hi havia una gran desigualtat entre els operadors de comerç de la ciutat. A més, s’han compromès a crear 700 llocs de treball”, ha subratllat.

Echávarri ha recordat que abans la ciutat comptava amb una gran superfície que obria 50 dels 60 festius anuals i els seus treballadors n’arribaven a fer 25 consecutius, “cosa que no pot suportar cap família”, ha alertat. Per açò, ha valorat la reducció a 13 festius com “un gran avanç”.

“Si des d’altes instàncies, sense escoltar, volen harmonitzar i considerar els qui no som iguals com a iguals, crec que generarà desigualtat”, ha advertit.

Ribó exigeix “rapidesa” a la Generalitat, “el 19 de març s’acosta”

També l’alcalde de València ha instat la Generalitat a “respectar les peculiaritats comercials de cada gran ciutat”. Les dinàmiques turístiques de València, Alacant i Castelló “no tenen res a veure”. “La Comunitat és multicolor”, ha sentenciat.

Així mateix, ha aprofitat per a reclamar al Consell que “aprove ràpidament” l’acord que ha aconseguit en la ciutat amb el sector de comerç per a reduir les ZGAT i limitar l’obertura de festius. “El 19 de març està a prop”, ha recordat, i és un dia “compromès” en l’acord local, en el qual “anava a tancar tot el comerç”.

Per a Ribó, “és important que la Generalitat respecte els acords que prenen les grans ciutats i a partir d’ací busquem una sèrie d’elements comuns”.

D’aquesta manera, ha insistit en la seua demanda a la Generalitat perquè “es pose les piles i que aprove definitivament l’acord” plantejat en la ciutat i “aprovat pràcticament per unanimitat i amb un consens molt ampli de tot el sector”, ha puntualitzat.

En aquest acord, al costat de la preocupació per la conciliació de la vida laboral i familiar, ha pesat també la importància que “el comerç de barri no es veja afectat per una gran proliferació de grans superfícies comercials obertes en festius”, ha ressaltat Ribó.

Comparteix

Icona de pantalla completa