Diari La Veu del País Valencià
La cultura popular valenciana es mostrarà a Barcelona aquest cap de setmana

RedactaVeu / Barcelona.

El cap de setmana del 5 i 6 de març, les dolçaines, les festes de Moros i Cristians i Ovidi Montllor seran els elements destacats de la cultura valenciana que s’aplegaran a Barcelona en una mostra única de cultura popular. Gràcies a la col·laboració entre el festival Tradicionàrius, el Barnasants i la Casa de València, es farà un concert de dolçaines i bandes de música festera, un concert d’homenatge a Ovidi Montllor i una mostra de les ‘filaes’ de diversos indrets del País Valencià en la festa de Moros i Cristians.

El dissabte a les 17h tindrà lloc ‘De dolçaines, bandes i festa‘, un concert de música festera que oferirà Miquel Gironès, exdolçainer d’Obrint Pas, conjuntament amb la Banda Municipal de Barcelona. L’esdeveniment serà a l’Auditori i es tractarà d’un viatge històric al mapa sonor i fester valencià, escoltant les peces més significatives per a veure com la dolçaina, un instrument valencià, ha anat prenent protagonisme en les bandes sonores de les festes de Moros i Cristians, molt dominades fins fa poc per la música de banda. En el concert hi haurà diversos artistes convidats com ara el director de banda José R. Pascual-Vilaplana, el grup Borumballa i el músic Pau Puig.

Cartells.

Cartells.

En acabar el concert la festa es traslladarà a Gràcia, a la Casa València on hi haurà un sopar fester amb banda. En acabar, a les 22.30h es farà una xicoteta reproducció de les festes de moros i cristians. Concretament es podrà veure una ‘entraeta’, la versió més informal d’una entrada, en què els participants no porten els vestits de festa. La idea és que l’actuació siga participativa i que tot el que conega el procediment de la festa s’unisca a una de les dues ‘filaes’: la cristiana o la sarraïna. Els organitzadors expliquen que com que és el primer any que es fa l’entradeta tindrà un caràcter més informal, però que si la festa es consolida podrien convocar esquadres valencianes.

I el diumenge 6 la música continuarà amb l’espectacle ‘Perquè volem! Ovidi Simfònic‘, un concert d’homenatge a Ovidi Montllor, en què la seua música, la seua personalitat i la seua figura es barrejaran en un espectacle multidisciplinari. Per primera vegada es sentiran les cançons d’Ovidi en un format únic: banda simfònica i veus. El concert, es farà a les 18h a l’Auditori i anirà a càrrec de la Corporació Musical Primitiva d’Alcoi i la Coral Sant Jordi de Barcelona. A més, hi ha una oferta especial amb un 30% de descompte per a tot aquell que compre les entrades per als dos concerts.

Cartell Ovidi Simfònic.

Més cultura popular valenciana els dies previs

El 3 i 4 de març es faran a la Casa de València dues conferències sobre música tradicional valenciana. La primera anirà a càrrec de l’etnomusicòleg Pau Benavent, i tractarà sobre el component social de les bandes de música. Es diu ‘Imatge sonora, festa i sociabilitat’. I l’endemà el director i compositor José Rafael Pascual-Vilaplana oferirà un col·loqui sobre ‘La música en la Festa de Moros i Cristians: aproximació a l’origen d’un gènere bandístic’.

Comparteix

Icona de pantalla completa