Diari La Veu del País Valencià
Albiol: ‘L’OTAN no va a l’Egeu a salvar vides, sinó a fer una frontera amb els seus bucs de guerra’
RedactaVeu / Brussel·les / València

L’Aliança Atlàntica va publicar el passat dijous en un comunicat els objectius del seu desplegament en aigües turques i gregues. “Un comunicat completament contradictori”, segons Albiol, que primer “afirma que l’OTAN no està allí per a retornar els vaixells” a Turquia, i immediatament després diu que “els refugiats que travessen el mar des de Turquia hi seran retornats”.

“El fet que l’OTAN faça açò demostra el que ja dèiem: la militarització del Mediterrani no tenia com a objectiu salvar els refugiats sinó alçar noves fronteres, una frontera en el mar”, ha advertit Albiol.

Marina Albiol.

“Cal obrir vies segures i legals per arribar a Europa”

“No ens cansarem d’insistir que Turquia no pot ser considerat un país segur i que l’única mesura urgent que a curt termini pot millorar la situació és obrir vies segures i legals per a arribar a Europa”, ha afirmat la portaveu d’Esquerra Unida en el Parlament Europeu.

Albiol ha recordat que aquesta actuació de l’OTAN “suposa un incompliment més de l’obligació de la UE amb les persones que fugen de les guerres” i creu que és una mesura presa “des de la insolidaritat i per a acontentar governs europeus com el d’Àustria o Hongria, mentre aïllen Grècia”. L’eurodiputada s’ha solidaritzat així amb el poble grec, després que Àustria, Eslovènia, Croàcia, Bulgària, Albània, Bòsnia, Kosovo, Macedònia i Sèrbia decidiren de forma unilateral aquesta setmana reduir el pas de refugiats per les seues fronteres.

Moment de l’arribada de refugiats a l’illa grega de Lesbos. Foto: Núria Casadó.

Marina Albiol també s’ha referit a l’aprovació en el Parlament alemany de la nova llei sobre asil, que augmenta les restriccions per a la reunificació familiar, cosa que, “en el moment actual, pot suposar un dur colp al ja fallit pla de reubicació de la UE”.

El perill” de les barques pneumàtiques indetectables per als radars

D’altra banda, en els últims dies, Metges Sense Fronteres ha alertat que cada vegada són més xicotetes les embarcacions que arriben a l’illa grega de Lesbos, la qual cosa implica que “els refugiats intentaran seguir arribant a Europa de qualsevol forma”. A més, aquest tipus de pots i barques pneumàtiques són indetectables per als radars, la qual cosa suposa “un doble perill”, ja que els grans bucs de Frontex i l’OTAN “poden arribar a enfonsar-los” sense voler i, “òbviament, perquè són molt menys estables”.

Segons els càlculs d’ACNUR, només el dimarts van arribar a les illes gregues de Lesbos, Kos i Chios 3.474 persones. En el que va d’any, 101.906. També s’ha incrementat el nombre de menors d’edat, que ja representen el 34% total dels refugiats en 2016, i de dones, un 20%.

Comparteix

Icona de pantalla completa