El PP es queda a soles justificant el desvergonyiment de Rita Barberá a les Corts

Tots els grups estudien mesures i Compromís registra una nova petició de compareixença
29 febrer 2016 01:00h
Morera ha rebut el president de la Comissió de Coordinació, el socialista Alfred Boix.
Europa Press / València

L’exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, no ha assistit aquest dilluns a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts on estava citada per a donar explicacions sobre la seua possible vinculació al cas Imelsa. Per açò, la comissió ha sol·licitat un informe jurídic que analitze els motius que exposa Barberá per a no comparèixer i estudie les mesures a prendre.

En concret, el grup parlamentari Podemos va sol·licitar la compareixença de Rita Barberá perquè explicara de quina manera afecta a l'exercici del seu càrrec de senadora en representació dels interessos públics dels valencians la seua presumpta vinculació al cas Imelsa.

En un document presentat en el registre de la Cambra aquest mateix dilluns i dirigit al president de les Corts, Enric Morera, l’exalcaldessa s'acull al seu "dret" a no comparèixer davant la comissió parlamentària, ja que entén que està citada "per a finalitats diferents als previstos legalment i reglamentàriament".

Morera ha rebut en el seu despatx el president de la Comissió de Coordinació, el socialista Alfred Boix, per a informar-lo d'aquest escrit en el qual Barberá assenyala que la Llei de Senadors en representació del País Valencià estableix que els grups parlamentaris podran sol·licitar compareixences de senadors, però només "per a informar sobre temes relacionats amb la seua activitat parlamentària d'interès per a la Comunitat".
 

 
"Resulta evident que la finalitat de la sol·licitud de la meua compareixença, una investigació judicial que es troba sota secret sumarial, no és propi a la meua activitat en la Cambra alta, únic supòsit previst en l'esmentat text legal perquè la citada comissió parlamentària requerisca la meua presència", indica.

Després de conèixer l'escrit, Enric Morera ha recalcat que és "una falta de respecte" per a la institució i ha considerat que els motius que addueix Barberá per a justificar la seua no assistència manquen "de força i d’un fonament significatiu".

"Gravíssim error"

En aquesta línia, ha subratllat que "devaluar les institucions democràtiques és un gravíssim error i la falta d'assistència a una comissió parlamentària entranya una greu penalització del que és una institució". "No és admissible que Barberá no acudisca a la petició que li hem formulat tots els grups parlamentaris a través de la Mesa i de la Junta ", ha lamentat.

Morera, en resposta a les declaracions de Barberá, ha subratllat que les Corts valencianes "representen el poble valencià, és una institució democràtica i no un tribunal totalitari" com va apuntar l’exalcaldessa. Per açò, l’ha advertit: "No li puc consentir a cap ciutadà, i menys a una persona que ha sigut designada senadora, que use aquest tipus d'expressions".

També ha parlat d'aquest tema el síndic del PSPV, Manuel Mata, qui en declaracions als periodistes ha dit que "el de hui és un acte insòlit" perquè "és un acte de rebel·lia parlamentària", a més d'una "gran decepció personal" i ha anunciat que utilitzaran "qualsevol mecanisme per a posar en coneixement del Senat que no ens representa, no ha volgut representar-nos i s'ha escudat en legalismes absurds".

Així mateix, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat el "menyspreu" de l’exalcaldessa, a qui creu que "li agrada més el poder que la democràcia". "No és correcte no donar la cara davant els representants del poble valencià; atacar els periodistes, jutges i fiscals; i carregar nits d'hotel, viatges en primera, sopars i rom a les arques públiques", ha ressaltat.

Per la seua banda, el parlamentari del PP Jorge Bellver ha defensat que Rita Barberá "ja va donar la cara davant la societat valenciana a través dels mitjans de comunicació". Bellver ha assegurat que el PP "no s'oposarà a cap compareixença", però ha indicat que "els primers que hem de defensar la norma i la llei som nosaltres mateixos".

Nova petició de compareixença de Barberá

La Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat també ha aprovat aquest dilluns --amb l'abstenció del PP i el vot a favor dels altres quatre grups-- sol·licitar la compareixença de Rita Barberá, aquesta vegada a petició de Compromís per a explicar la seua relació amb els imputats de l'operació Taula.

Puig creu "lamentable" que Barberá no acudisca a les Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat aquest dilluns "lamentable" que Rita Barberá no haja assistit a la Comissió les Corts. Puig ha demanat a Barberá "lleialtat" cap a "la institució que l'ha nomenat" senadora territorial. "Em sembla lamentable perquè una persona que està triada per les Corts Valencianes per a representar a tots els valencians i valencianes en el Senat, el mínim que ha de tenir és lleialtat a la institució que l'ha nomenat", ha plantejat el cap del Consell.
 
next