L’Audiència Nacional obri judici oral per finançament il·legal del PP valencià

Anticorrupció sol·licita 7 anys i 9 mesos de presó per als exdirigents del PP Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra i Cristina Ibáñez
26 febrer 2016 01:00h
Álvaro Pérez, 'El Bigotes', Pablo Crespo, Francisco Correa, Ricardo Costa i Vicente Rambla.
ACN / València

L’Audiència Nacional ha decretat l’obertura de judici oral per presumpte finançament il·legal del PP valencià en les campanyes autonòmiques i municipals del 2007 i 2008, així com en les eleccions estatals del 2008, investigacions corresponents a peces separades del cas ‘Gürtel’.

Segons ha informat l’Audiència Nacional, el jutge José de la Mata, obri judici contra una vintena d’acusats, entre ells cinc exalts càrrecs com l’exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, i l’exvicepresident de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla. El magistrat també acusa empresaris de l’entramat ‘Gürtel’ com Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez.

Així mateix, també consten com a acusats l’exdiputat autonòmic del PPCV i exvicesecretari d’organització, David Serra, i les exgerents del partit, Yolanda García i Cristina Ibáñez.

De la Mata acusa els processats de delicte electoral, falsedat documental i delictes fiscals. Així més, reclama el pagament de les responsabilitats pecuniàries en concepte de multes i responsabilitat civil de diverses quanties. A Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’, li reclama 10,6 MEUR, la xifra més alta, mentre que per a Correa i Crespo reclama 8,8 MEUR i 8,7 MEUR per a l’empresari Ramon Blanc, exconseller delegat de Repsol.

En el seu escrit d’acusació, la Fiscalia Anticorrupció considera que "amb el propòsit d'obtenir un major desplegament en el procés electoral de 2007, com al 2008, els acusats integrats en el PP, cadascun amb diferents funcions, van contractar amb l'empresa Orange Market serveis que abonaren de manera irregular, part en efectiu i part a través de tercers". Els pagaments ascendeixen a 1'1 MEUR en 2007 i 78.000 euros en 2008.
 

Anticorrupció sol·licita 7 anys i 9 mesos de presó per als exdirigents del PP Ricardo Costa, Vicente Rambla, David Serra i Cristina Ibáñez i 6 mesos de presó per a Yolanda García.

Entre els processats per delictes electorals hi ha 14 empresaris. Per a aquests empresaris, Anticorrupció demana entre tres i sis anys de presó per serveis abonats de manera irregular. Es tracta dels responsables d'Orange Market Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, 'el Bigotes', i Cándido Herrero.

Així mateix, hi ha constructors com Enrique Ortiz (imputat en altres casos de corrupció com ‘Brugal’ i plans urbanístics a Alacant), l'expresident dels empresaris alacantins, Rafael Martínez, o el nebot de l'expresident de les Corts Valencianes, Vicente Cotino.
 
En el mateix escrit, la Fiscalia fa referència a la investigació sobre presumptes delictes fiscals de l'empresa Orange Market entre 2005 i 2008. Els responsables s'enfronten a penes de presó d'entre 7 i 2 anys per aquest concepte.
 
next