Diari La Veu del País Valencià
Mónica Oltra convida els polítics a veure la situació dels refugiats en Lesbos

RedactaVeu / Grècia.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha convidat hui els responsables polítics dels diferents governs a desplaçar-se i conèixer les condicions en les quals viuen les persones que s’han vist obligades a abandonar les seues llars com a conseqüència de les guerres i conflictes armats que hi ha en diferents punts d’Orient Pròxim. Oltra s’ha traslladat hui a l’illa de Lesbos, on ha visitat diversos punts on arriben i viuen les persones refugiades.

Durant la seua visita a Skala Skamineas, un dels llocs on desembarquen les persones que arriben a Lesbos fugint de la guerra, la vicepresidenta ha pogut conèixer de primera mà la tasca que realitzen organitzacions com Proactiva Open Arms, una ONG en la qual treballen socorristes voluntaris que vetlen pels exiliats perquè l’arribada de les embarcacions es fan en unes condicions mínimes de seguretat.

“M’impressiona com la gent s’ha organitzat per a ajudar, al marge dels governs i al marge de la discussió tan vergonyosa que es produeix en la Unió Europea sobre quantes persones s’han d’acollir en els països”, ha afirmat, al mateix temps que ha convidat els responsables polítics a desplaçar-se a llocs com aquest, a només 5 milles de la costa turca, per a veure amb “els seus propis ulls” com “hi ha gent tirant-se al mar” per a evitar que aquestes persones s’ofeguen.

Aquesta, ha continuat, “és una situació que ens ha d’obrir els ulls a tots els estats de la UE”, perquè el drama de les persones refugiades és un problema que s’ha de solucionar “entre tots els països” i obrint fronteres, perquè “els murs cal alçar-los per a les persones racistes, però cal derrocar-los per a les persones refugiades perquè són gent que ve de patir moltíssim”.

Anabel, una de les voluntàries de l’ONG Proactiva Open Arms, ha explicat les condicions de les embarcacions en les quals arriben moltes d’aquestes persones. “Alguns semblen estar sense acabar”, mentre uns altres estan en unes condicions ruïnoses, la qual cosa augmenta les situacions de risc, juntament amb els jupetins salvavides que es compren els propis passatgers, però que lluny d’ajudar-los en cas de naufragi afonen perquè no són adequats.

Visita al camp de refugiats de Moria

La delegació valenciana també s’ha desplaçat al sud de la illa de Lesbos, on han visitat el camp per a persones refugiades de Moria i, pròximament, té previst reunir-se amb responsables polítics de la regió perifèrica de l’Egea nord, amb els quals subscriurà un conveni per a instar els governs espanyol i grec a establir polítiques de col·laboració que permeten l’acolliment i reubicació d’aquest col·lectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa