Diari La Veu del País Valencià
Oltra: ‘La crisi dels refugiats és un reflex de la ‘bretxa’ entre el nord i el sud d’Europa’
RedactaVeu / València

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha afirmat aquest dimarts que l’arribada massiva de persones refugiades a països com Grècia, fugint de les guerres a Orient Mitjà, ha desencadenat una crisi humanitària que ha posat en evidència la “bretxa” que existeix entre els països del nord i del sud d’Europa.

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la seua visita a l’illa de Leros, una de les illes gregues amb camps d’acolliment per a la població refugiada, i on s’ha reunit amb el president de la regió de l’Egeu Sud, Giorgios Hatzimarkos, amb el qual ha signat un conveni mitjançant el qual aquesta institució i el Consell es comprometen a treballar perquè des dels seus respectius governs nacionals avancen en la resolució d’aquesta situació.

La crisi desencadenada per les guerres, que han obligat a milers de persones a eixir de les seues llars ha obert, en la seua opinió, una “bretxa entre el nord i el sud d’Europa, que aboca a un fracàs de civilització”, ja que “Europa no es pot construir com un búnquer de cara a fora, però tampoc es pot construir una Europa de dues velocitats, on el nord i el sud d’Europa cada vegada se separen més o on els estats membres deixen pràcticament sola Grècia en una situació com aquesta”.

Des del País Valencià, es té, ha dit Oltra, “un sentiment molt més actiu” davant la situació que viuen les persones desplaçades per les guerres, que el que tenen el Govern espanyol i la resta d’estats de la Unió Europea. “Per açò des del Govern valencià vam entendre que establir sinergies, complicitats a nivell local i regional, primer ens ajudava a nosaltres a saber quin camí volem caminar junts, i segon a conscienciar els nostres estats i la resta d’estats i així respondre a la demanda dels ciutadans que volen que s’ajude en la crisi dels refugiats”, ha explicat.

“Espere que aquestes relacions que necessitem en el sud d’Europa vagen més enllà de la crisi de refugiats i puguem establir ponts sòlids”, ha afirmat la vicepresidenta del Consell.

Per la seua banda, el president de la regió de l’Egeu Sud, Giorgos Hatzimarkos, ha lamentat que existisquen països a Europa que “tanquen les fronteres i donen l’esquena” a la situació en la qual es troben les persones refugiades i, en aquest sentit, ha manifestat la seua gratitud al Consell per la seua iniciativa.

Visita a camps de refugiats

La delegació valenciana ha visitat també els camps de refugiats que es troben situats en l’illa de Leros, que durant 2015 va rebre un flux de més de 50.000 persones refugiades, segons les dades facilitades pel govern regional, i en el qual treballen diverses ONG com ACNUR o Metges Sense Fronteres, els responsables de les quals també han xarrat amb la vicepresidenta. A més dels camps on es troben les persones que han fugit de la guerra, també han visitat algunes llars on es tracten col·lectius amb especial vulnerabilitat, com poden ser dones o xiquets que han arribat a Grècia sols.

Oltra ha viatjat acompanyada per la secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Zulima Pérez, la directora general d’Inclusió Social, Helena Ferrando, i la directora general de Relacions amb la Unió Europea i amb l’Estat, Regina Laguna. Durant la seua estada, la vicepresidenta ha visitat l’Ajuntament de Leros, on ha sigut rebuda per Hatzimarkos, i per l’alcalde d’aquesta població, Mijalis Kollias.

Comparteix

Icona de pantalla completa