La Conlloga de Castelló serà l'amfitriona de 300 muixeranguers

Les muixerangues de Vinaròs, Alacant i la Nova d'Algemesí acudiran a I Trobada de Muixerangues de Castelló
23 febrer 2016 01:00h
RedactaVeu / Castelló

El pròxim dissabte 5 de març a les 12h a la plaça Hort dels Corders de Castelló la Conlloga-Muixeranga de Castelló organitzarà la I Trobada de Muixerangues de Castelló, emmarcada dins dels actes de les Festes de la Magdalena.

A l'esdeveniment acudiran 300 muixeranguers de Vinaròs, Alacant i la Nova d'Algemesí, així com els organitzadors, la Conlloga de Castelló.
 
Vídeo: Conlloga Muixeranga de Castelló.

 
El programa es completarà amb un dinar de germanor a la Pèrgola, segons va anunciar el passat dia 18 la Conlloga Muixeranga de Castelló en l’acte de presentació d’aquesta primera edició de la Trobada de Muixerangues de Castelló.
 
El president de la Conlloga-Muixeranga de Castelló, Enric Sorribes, va informar que aquesta associació amb la col·laboració de la Junta de Festes i la Regidoria de Cultura, ha organitzat per al dissabte 5 de març de 2016, dins del Programa Oficial de les Festes de la Magdalena, la I Trobada de Muixerangues de Castelló que tindrà lloc a la plaça Hort dels Corders.  

Així es va informar que per a aquest esdeveniment vindran les colles muixerangueres d’Alacant, la Nova d’Algemesí, “que té l’orgull d’haver sigut declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, la de Vinaròs “i, per descomptat, la Conlloga Muixeranga de Castelló”, l’organitzadora de l’esdeveniment. En total més de 300 persones. El programa es completarà amb un dinar de germanor a la Pèrgola.
 

Un moment de l'acte de presentació de la Trobada de Muixerangues. 
 
Durant la presentación es va explicar que les muixerangues són una de les tradicions valencianes més antigues de les que hi ha constància des del segle XV, s’han mantingut a molts pobles de la nostra geografia i està en procés de recuperació en molts d’altres com Vinaròs, Titagües, Sagunt, Bétera, València, Sueca, Cullera, Carlet, l’Alcúdia, Algemesí, Carcaixent, Gandia, l’Olleria, Pego, Alacant.
 
Així es van donar dades del fet que a la ciutat de Castelló hi ha antecedents descrits des de finals del segle XVIII, i n’hi ha constància d'haver-se fet muixerangues entre d´altres esdeveniments importants en el 5è Centenari de la Troballa de la Verge del Lledó al 1866. Les muixerangues s´han mantingut en alguns pobles de la demarcació com Forcall o Peníscola. A més a més les muixerangues, com hem dit, són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i antecedent dels castellers catalans, els quals fins al segle XIX encara es deien Ball dels Valencians.
 
L’elecció del segon dissabte de Magdalena com a data per a donar a conèixer la tradició de les Muixerangues “és precisament la de participar activament en l’oferta cultural de les festes fundacionals de la nostra ciutat i aproximar la tradició de les muixerangues a tota la gent que aquests dies ixen de casa i omplin de gom a gom les places i els carrers de la ciutat”, segons el col·lectiu organitzador de la Trobada.
 
 
La Conlloga Muixeranga de Castelló és l'agrupació cultural que ha recuperat la tradició de les muixerangues a la Capital de La Plana. Va nàixer el setembre de 2013 i en poc més de dos anys ha superat els 100 associats i els 1.400 seguidors a les xarxes socials. Durant aquests dos anys de vida ha actuat en dates tan emblemàtiques com les Festes de la Magdalena, el Corpus de Castelló, La Trobada de Muixerangues d’Alacant a les festes de Fogueres, l'Aplec dels Ports i el Nou d´Octubre, entre altres.

Logo La Veu
 
next