Diari La Veu del País Valencià
El TS rebutja que ‘calatravanonoscalla.com’ d’EUPV vulnere l’honor de l’arquitecte
Europa Press / València

La Sala Civil del Tribunal Suprem rebutja que la pàgina web “calatravanonoscalla.com”, que gestiona Esquerra Unida del País Valencià, vulnere l’honor de l’arquitecte Santiago Calatrava.

En una resolució notificada aquest dilluns, l’alt tribunal desestima el recurs presentat per l’arquitecte contra una sentència de l’Audiència Provincial de València que va confirmar que l’únic que atemptava contra l’honor de l’arquitecte d’aquesta web era el seu títol inicial, “calatravatelaclava.com”, però no el contingut.

Afig el Suprem que en el nou nom, “calatravanonoscalla.com”, “no concorren les raons que van motivar el pronunciament condemnatori consentit pel partit polític demandat, ja que “no ens calla” és una expressió clarament diferent de “te la clava” i fa referència a l’oposició del partit demandat a cessar en les crítiques a l’actuació del demandant que es contenien en la pàgina web objecte de la demanda”.

El contingut

Respecte del contingut de la pàgina, el Suprem rebutja la pretensió de Calatrava que es considerara també atemptatori contra ell. “La llibertat d’expressió comprèn la crítica de la conducta d’un altre tot i que puga molestar, inquietar o disgustar a aquell contra qui es dirigeix, doncs així ho requereixen el pluralisme, la tolerància i l’esperit d’obertura, sense els quals no existeix societat democràtica”, assenyala la sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Rafael Sarazá Jimena.

calatravatelaclava.com

“En matèries tals com la contractació pública i la realització de costoses obres públiques, cal admetre l’existència d’una crítica robusta i desinhibida, ja que el seu retallament podria suposar un risc per a la salut democràtica”, considera l’alt tribunal.

Afig que “aquesta crítica té uns marges més amplis quan és realitzada per actors institucionals del debat públic, com és en aquest cas un partit polític o els seus parlamentaris, sense perjudici que el públic destinatari de les opinions expressades per aquests puga tenir en compte la dada de l’origen de les expressions abocades en el debat públic, com a indicatives de la seua major o menor neutralitat”.

Demanava 600.000 euros

L’origen del plet arranca amb una demanda de Santiago Calatrava contra Esquerra Unida per la web “calatravanoslaclava.com”. L’arquitecte considerava que tant el títol com el seu contingut atemptaven contra el seu honor, per la qual cosa demanava el seu tancament i una indemnització de 600.000 euros.

Inicialment, el Jutjat de Primera Instància número 12 de València, i després l’Audiència de València, van coincidir que l’única cosa que podia considerar-se atemptatori era el nom de la web, però no el seu contingut, emparat per la llibertat d’expressió, i va condemnar Esquerra Unida a pagar una indemnització de 30.000 euros a Calatrava.

La sentència de l’Audiència de València només va ser recorreguda al Suprem per l’arquitecte, no per Esquerra Unida, motiu pel qual l’alt tribunal no es pronuncia sobre si va ser o no correcte determinar que el nom de la web “calatravatelaclava.com” era atemptatori.

Comparteix

Icona de pantalla completa