Diari La Veu del País Valencià
Puig i Díaz demanen al Govern que condone el FLA a les autonomies infrafinançades

Europa Press / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, han proposat aquest diumenge, al Govern estatal, que condone a les autonomies infrafinançades la devolució d’una part del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), en concret, la quantia que han rebut menor a la mitjana estatal en el model de finançament des que va començar a aplicar-se aquest sistema l’any 2009.

Així ho han traslladat Puig i Díaz en una roda de premsa que han oferit en el Palau de la Generalitat després de mantenir una reunió. Tots dos dirigents han coincidit que les seues respectives comunitats estan infrafinançades i, per açò, han plantejat la compensació de la part del FLA equivalent. En el cas del País Valencià, suposaria la condonació d’uns 1.300 milions a l’any, la qual cosa ascendiria a vora 9.100 milions d’euros.

Díaz ha destacat que “si hi ha voluntat es podria aplicar ja” aquest sistema, que s’estendria a totes les comunitats infrafinançades. Així mateix, han destacat que els consellers d’Hisenda valencià i andalús mantindran reunions pròximament per a plantejar un nou model de finançament.

La presidenta de la Junta ha plantejat que el nou sistema ha de conjugar “un finançament lligat a la població” amb “la dispersió, l’envelliment i altres variables”. Així mateix, Puig ha proposat “instruments de solidaritat” com a fons de caràcter federal i, respecte del deute històric, ha assegurat que, el Consell, unilateralment, continuarà plantejant-lo.

Comparteix

Icona de pantalla completa