Diari La Veu del País Valencià
La UE autoritza el Govern valencià a subhastar Ciutat de la Llum per 94,4M€
RedactaVeu / Alacant

La Unió Europea ha autoritzat la Generalitat Valenciana a subhastar els béns de la Ciutat de la Llum per valor de 94,4 milions d’euros. El complex ha sigut dividit en sis lots, als quals es pot optar amb una oferta pel total o de forma parcial.

La subhasta es produeix després que la Comissió Europea determinara com a il·legals les ajudes públiques concedides al centre per valor de 265 milions d’euros. Així les coses, es va determinar la seua subhasta per a afrontar el pagament del deute. El termini per a presentar ofertes acaba a mitjan abril, dos mesos després de la seua publicació en els butlletins oficials de l’Estat, la Unió Europea i la Generalitat, i l’objectiu és que estiga tancat el procés entorn del mes de juny.

El procés que ara comença és la segona fase de la subhasta iniciada per l’anterior Consell, encara que amb la diferència que el preu mínim acceptable puja del 20 per cent de l’import inicial al 50 per cent.

En una compareixença pública, el conseller delegat del complex cinematogràfic, Miguel Mazón, ha detallat que no és el plec de condicions “que m’haguera agradat”, encara que ha reconegut que s’han aconseguit introduir determinades “millores” al procés. Com a exemples, ha explicat que no s’acceptaran ofertes per menys del 50 per cent del valor inicial de la subhasta -47,2 milions d’euros-, per “antieconòmiques” o que s’ha obligat les empreses que opten a presentar un pla de negoci. “La necessitat que tot el que vulga concursar ha de presentar un pla de negoci o empresarial. Dic la veritat, m’haguera agradat que ens hagueren deixat molt més. No entra com a criteri valoratiu, sinó com a exigència per a poder participar: vostè què vol fer?”.

En aquest sentit, ha destacat que s’impediran “activitats molestes” i “especulatives”. Així, la classificació del sòl és “no urbanitzable comú”, en una zona d’ús “recreatiu” i “terciari” i amb els usos compatibles com a restauració, administratiu, magatzems i tallers, comercial i aparcament.

“No significa que açò no siga per a cinema o audiovisual sinó que pot venir qualsevol i no són excloents cap de les activitats. Açò la Unió Europea ho té clar, que és qui ens marca les regles del joc. I per descomptat no pot participar cap empresa de la Generalitat”, ha agregat Mazón.

En total, es veuran desafectats els sis platós, l’edifici de producció, els tallers i magatzems i dos back lots, un d’ells amb el fossat de rodatge i les instal·lacions de bombament d’aigua. Per açò, queden exclosos de la subhasta els tres edificis corresponents al Centre d’Estudis Ciutat de la Llum, les Oficines i el de Restauració.

“Si als sis mesos no s’ha resolt, els participants se’n poden anar”, ha condicionat Mazón, que ha subratllat que “tota la informació es canalitzarà de la Plataforma de Contractació de la Generalitat mitjançant el perfil del contractant”.

Una inversió de 500M€

A preguntes dels mitjans, Mazón ha concretat que les arques autonòmiques han invertit en el complex de Ciutat de la Llum prop de 500 milions d’euros sobre una superfície de 366.000 metres quadrats.

Miguel Mazón. Foto: EP.

Al seu parer, és “un bon moment” per a la venda de Ciutat de la Llum per a “determinats sectors econòmics”. “La rendibilitat de les entitats financeres és zero. Per la qual cosa hi ha molta liquiditat de les grans empreses que no saben on invertir”, ha continuat Mazón. Per tot açò, ha cregut que és “una oportunitat històrica” i ha lloat la ubicació, les condicions, el clima, la seguretat i la infraestructura que engloba el centre de cinema d’Alacant.

Mazón ha avançat que la setmana que ve iniciarà el procés per a liquidar la Fundació vinculada al centre i que s’estudia quin futur donar als tres edificis que romandran davall la tutela de la Generalitat i que no ha descartat que puguen ser alienats en un futur.

Comparteix

Icona de pantalla completa