El Grup Verds-ALE afirma que IKEA va evadir més de 1.000 milions en impostos en 6 anys

Un informe del grup revela aquesta infracció per part de l'empresa sueca
17 febrer 2016 01:00h
RedactaVeu / Brusel·les

El Grup Verds/ALE en el Parlament Europeu, al qual pertany l'europarlamentari de Compromís – Primavera Europea, Jordi Sebastià, ha fet públic hui un informe de recerca que revela noves dades escandaloses sobre l'estratègia de planificació fiscal agressiva d’IKEA. En l'estudi es detalla com la multinacional sueca es va estructurar per a evadir més de mil milions d'euros en impostos en els últims sis anys. Bàsicament mitjançant l'aprofitament de llacunes fiscals als Països Baixos, Bèlgica i Luxemburg.

Tal com expliquen a aquest informe una de les tècniques escollides per IKEA consisteix que cada botiga de la cadena sueca faça el pagament de 'royalties' (cànon per dret de l'ús de marca) a una filial amb seu als Països Baixos, que només actua com un "conducte". Així, es transfereixen pagaments als Països Baixos lliures d'impostos que acaben la seua majoria en una fundació secreta a Liechtenstein.
 
Ikea València.
Ikea València. Foto: Europa Press.

Només l'any 2014, segons l'informe d’investigació, s'estimen les pèrdues fiscals de 7,7 milions d'euros a l’Estat espanyol, que s'eleven fins als 35 milions euros a Alemanya i 24 milions d'euros a França.

Jordi Sebastià, al costat d'altres eurodiputats i eurodiputades del Grup Verds/ALE, ja ha enviat una carta a la comissària de competència Margrethe Vestager, i al comissari responsable d'assumptes fiscals Pierre Moscovici. A la carta presenta els resultats de l'informe sobre IKEA i els insta a dur a terme un procediment d'infracció davant una possible vulneració de la legislació comunitària de competència.

“IKEA és una més de les moltes multinacionals que utilitza totes les argúcies possibles, sempre al límit de la legalitat, per a pagar menys impostos del que correspon. En aquest informe aportem noves proves de com hi ha una evasió a gran escala d'impostos a tot Europa. Exigim una resposta immediata de la Comissió Europea, el paquet de mesures contra l'evasió fiscal i la planificació agressiva es va vendre com la gran panacea i s'està demostrant totalment insuficient”, explica Jordi Sebastià.

L'informe i les seues principals conclusions es poden trobar en: http://www.greens-efa.eu/corporate-tax-avoidance-15176.html

Logo La Veu
 

Descargas

next