Diari La Veu del País Valencià
La Fundació Bancaixa i CulturArts homenatgen l’eclosió i la història del jazz a València
Sixto Ferrero / EP / València

La Fundació Bancaixa acull la inauguració el proper dijous 18 de febrer de l’exposició ‘València Jazz. Perdut Club i altres veus d’una eclosió musical’, que podrà visitar-se fins al 8 de maig al Centre Cultural Bancaixa de València.

La mostra reuneix una selecció de més de 100 peces entre fotografies, cartells, retalls de premsa, revistes, fullets i LPs, programes de mà i objectes que reflecteixen com la ciutat de València va ser bressol de la música de jazz i va viure una esplendor d’aquest gènere musical entre final dels anys setanta i mitjans dels noranta. L’exposició, està organitzada per Fundació Bancaixa amb la col·laboració de CulturArts, i compta amb material procedent de col·leccions privades i institucionals.

Aquesta nova proposta expositiva, comissariada pels crítics i historiadors Jorge García i Toni Picazo, recorre cronològicament les diferents iniciatives que van sorgir a València entorn del jazz, fins a la seua expansió i consolidació. És el primer projecte expositiu que es realitza a València sobre l’escena jazzística de la ciutat. El muntatge permet conèixer l’intens moviment en aquells anys en què els concerts i els primers festivals internacionals van coincidir amb la posada en marxa de clubs tan emblemàtics com Perdut (1980-1995), on es van formar diverses generacions de músics locals, i amb els cicles de jazz en el mateix Centre Cultural Bancaixa. “Al remat, qui conegué l’eclosió del jazz a València podrà reconèixer i reviure moments, instants, situacions, llocs i músics”, ens explica de bestreta Jorge Garcia un dels dos comissaris de l’exposició, i “qui no la coneix pot descobrir tot un moviment artístic que tingué lloc a València, als clubs” com és el cas del mític Perdut.

L’exposició però, feia temps que es gestava, en realitat “volia haver-se fet per commemorar el vint aniversari del tancament de Perdut Club”, però “la crisi i la falta de recursos ho va fer inviable”, ara amb la col·laboració de la Fundació Bancaixa es durà a terme. Tanmateix no és casual la col·laboració de la fundació, perquè ens afegeix Garcia “el Centre Cultural tingué molta activitat de jazz en els anys 90, en part ells també són protagonistes” d’aquesta commemoració que amb “una visió més ampla”, ja que no només es centren ara en el mític club valencià, l’exposició ofereix un recorregut per altres clubs com el també desaparegut i pioner Club Tres Tristes Tigres, “el qual tancà molt prompte però fou un fort precursor del jazz valencià”.

Entre els músics de la retrospectiva expositiva trobem valencians com Carlos Gonzálvez “el primer jazzman valencià dels anys 80 i 90”, destaca Garcia, però també Donato Marot, Ramon Cardo, Perico Sambeat i Salva Faust, “encara que l’exposició no gira al voltant de l’aportació valenciana sinó del context, els personatges i els llocs”, puntualitza el comissari. Així mateix, es podran veure fotografies, cartellera o programes de mà i records tant significatius com els carnets del Sindicato del Espectaculo que durant el franquisme els músics que venien de fora a tocar, com el sol·licitat per Tete Montoliu o Lou Bennett entre altres, havien d’obtenir per poder actuar a les sales i clubs. També es podrà recordar les primeres Big bands valencianes i els primers moviments associatius al voltant del jazz a València, com afegeix Garcia “moltes de les orquestres de jazz han eixit de les escoles de les societats musicals”, la qual cosa demostra que el jazz a València està ben viu, i actualment, puntualitza, “el jazz ara per ara està integrant-se molt bé dins del nostre ecosistema sonor, barrejant-se amb la tradició i amb qualsevol manifestació musical”.

Ramon Cardo, Perico Sambeat entre altres al Perdido Club de Jazz. Foto de Cloti Valero.

En paral·lel a l’exposició, el Centre Cultural Bancaixa acollirà també actuacions de músics de jazz que van viure eixa època, com Ramón Cardo & Joan Soler Quartet, Tino Gil & José Luis Granell Quartet i Steady Jazz Trio, tots ells iniciats amb un col·loqui previ on el públic podrà debatre amb els artistes per rememorar aquella eclosió jazzera valenciana.

En aquest mateix sentit, l’exposició València Jazz comptarà també amb una taula redona que abordarà les relacions entre el jazz, la il·lustració i el disseny a València, ja que com conclou Jorge Garcia “aquestes disciplines mantingueren una estreta relació amb el jazz i el seu ambient”, a més a més volen aprofitar perquè signifique “una crida d’atenció per mostrar la necessitat de documentar aquestes músiques populars urbanes, que des de CulturArts estem duent a terme però si açò es pot dur a terme també és gràcies a fotògrafs aficionats o col·leccionistes d’una simple entrada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa