RedactaVeu / València.

Tio Canya”, la popular cançó d’Al Tall que glosa en clau reivindicativa les actituds lingüístiques de quatre generacions de valencians, compleix enguany quaranta anys i, aprofitant l’efemèride, diversos representants de la societat civil valenciana han proposat la declaració de 2016 com a Any Tio Canya.

La convocatòria s’ha fet pública aquest dilluns 15 de febrer en un acte a la Nau, Centre Cultural de la Universitat de València, en el qual ha participat una bona representació de les entitats convocants: la Falla Arrancapins, impulsora del projecte; Escola Valenciana; el Col·lectiu de Músics i Cantants en Valencià Ovidi Montllor (COM); Acció Cultural del País Valencià; Ca Revolta; la Societat Coral el Micalet; l’Associació d’escriptors en llengua catalana-PV; la Mostra Viva del Mediterrani; Valencians pel Canvi; la Plataforma per la Llengua al País Valencià; l’Associació Ciutadania i Comunicació l’Assemblea de Veïns de Benimaclet; la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià; l’Associació Cívica Valenciana Tirant Lo Blanc, o la revista Caramella.

La crida emesa pels promotors de la iniciativa convida a “institucions, entitats culturals, socials, polítiques, musicals, docents, festeres, etc.” que facen seua la proposta i que, “arreu del país, s’organitzen activitats amb el Tio Canya i el seu significat com a motiu”.

En aquest sentit, ja s’han començat a anunciar les primeres activitats que tindran el Tio Canya com a protagonista: la Falla Arrancapins li dedicarà la seua falla d’enguany i en publicarà un llibret monogràfic. Igualment, està començant a organitzar-se un gran concert-homenatge.

>
La vigència del “Tio Canya”

“Tio Canya” és una cançó escrita per Vicent Torrent i inclosa al segon disc d’Al Tall, Deixeu que rode la roda (Edigsa, 1976). La cançó explica l’evolució del valencià al llarg del segle xx, els entrebancs administratius amb què han de bregar els seus usuaris, el llarg procés de minorització a què s’ha sotmés la llengua durant dècades, les renúncies lingüístiques de la burgesia urbana i, finalment, l’esperança posada en l’escola com a principal institució capaç de revertir la situació.

Els promotors consideren que tot allò que exposa i denuncia la cançó continua vigent i que “celebrar l’any Tio Canya implica no només fer justícia amb una de les icones més estimades pel valencianisme, sinó també, d’una banda, reconéixer tota la feina feta durant les darreres dècades per la societat civil en l’àmbit de la normalització lingüística i, de l’altra, retre un merescut homenatge a la trajectòria d’Al Tall i la seua inestimable aportació en la repopularització del cançoner valencià de tradició oral”.

Crida a la celebració de l’Any Tio Canya

A la primavera de 2016 es compliran 40 anys des que Vicent Torrent (Al Tall) va composar la cançó Tio Canya que, més enllà del seu innegable component reivindicatiu, a hores d’ara ha esdevingut part del repertori popular valencià.

Per aquest motiu, hem pensat que és una magnífica ocasió per retre l’homenatge que es mereixen tant la cançó i el que significa com, per extensió, Vicent Torrent i Al Tall en la seua feina de repopularització del cançoner valencià de tradició oral.

Així, doncs, proposem la celebració d’aquest any 2016 com a l’Any del Tio Canya, de la mateixa manera que al 2015 s’ha celebrat l’Any Ovidi Montllor i, abans, l’Any Vicent Andrés Estellés.

És per això que llancem aquesta proposta, amb la intenció que la facen seua institucions, entitats culturals, socials, polítiques, musicals, docents, festeres, etc, i que, arreu del país, s’organitzen activitats amb el Tio Canya i el seu significat com a motiu.

Nosaltres, des de la Falla Arrancapins, ja hem decidit fer-ho, dedicant-los la nostra falla d’enguany i el nostre llibret monogràfic, però conscients que, en justícia, hauria de ser tota la societat valenciana qui participara d’ell i fera seu aquest homenatge, hem volgut fer extensiva la idea a diverses persones i entitats del món social i cultural que, reunits a manera de comissió organitzadora, amb la il·lusió de veure reviscolar el Tio Canya, us convidem a la celebració d’esdeveniments i activitats de tot tipus, que mantinguen la seua figura i tot el que representa.

Falla Arrancapins i Comissió Organitzadora de l’Any Tio Canya.

-Escola Valenciana

-Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants del País Valencià (COM)

-Ca Revolta

-Acció Cultural del País Valencià

-Societat Coral El Micalet

-Associació d’escriptors en llengua catalana-PV

-Associació Cívica Valenciana Tirant Lo Blanc

-Associació Ciutadana per a la Promoció i Defensa de la Salut del País Valencià (ACDESA-PV)

-Plataforma per la Llengua al País Valencià

-Associació Cultural MitjaGalta

-Tallers de Doblatge

-Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM)

-Benimaclet Viu

-Assemblea de Veïns de Benimaclet

-Estrela Roja de Benimaclet

-Mostra Viva del Mediterrani

-Valencians Pel Canvi

-Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

-Associació Cultural Falla Arrancapins

-Associació Caramella – Revista Caramella

-Associació Cultural Tramús, Tradició i Música

Comparteix

Icona de pantalla completa