Diari La Veu del País Valencià
Obert el termini de presentació de candidatures per als III Premis Maestrat Viu
RedactaVeu / Vinaròs

Reconèixer la feina “constant” de persones i entitats “que han contribuït a la divulgació, promoció i prestigi de la llengua i la cultura en valencià”. Aquest és l’objectiu de la tercera edició dels premis anuals del col·lectiu Maestrat Viu. L’acte tindrà lloc a l’Espai Mariola Nos de Vinaròs i en ell participaran el president de Maestrat Viu, Joan Ortí; el regidor de Cultura de Traiguera, Kevin Salvador, com a representant de la localitat que enguany acollirà l’acte de lliurament dels premis, rellevant a Peníscola, i el regidor de Cultura de Vinaròs, Marc Albella.

Els guardons es concreten en quatre distincions que volen posar en valor els treballs i les tasques realitzades en diferents àmbits com el cultural, social, científic, cívic o tècnic i que estiguen vinculades amb la comarca. D’una banda, es convoquen dos reconeixements honorífics a tota una trajectòria: el Premi Carles Salvador, de caràcter individual, i el Premi Pere Labèrnia, d’àmbit col·lectiu. Les altres dos distincions volen recompensar les iniciatives anuals, tant de caire individual, amb el premi Alfred Giner Sorolla, com d’índole col·lectiu, amb el premi Seidia, segons Mestrat Viu.

‘Ponts de futur’ i vertebració d’un territori ‘estratègic’

Joan Ortí va manifestar que aquests premis “són una bona eina que ha d’ajudar a valorar més les persones, personalitats i col·lectius” que són referents culturals i també “a incentivar noves iniciatives favorables per a la nostra llengua, predisposada a crear nous ponts per al futur”.

Segons el president, els Maestrat Viu són “una proposta en positiu” que el col·lectiu organitza “per a cohesionar el nostre Maestrat”, que configura un “territori de cruïlla estratègicament important per al futur de la nostra cultura i que potenciarem com a punt de trobada i de normalitat per a la llengua”, va subratllar Ortí.

I és que en paraules del màxim dirigent del col·lectiu, Maestrat Viu manté un “ferm compromís” amb la comarca del Maestrat i treballa “de manera continuada per a denunciar les vulneracions dels drets lingüístics dels ciutadans” i per a “crear les circumstàncies avinents” perquè “el territori estiga vertebrat i la coordinació de les seues entitats siga una realitat”. I va posar com a exemple l’organització de cada any de la Trobada Excursionista al Maestrat o de les Festes per la Llengua que promou Escola Valenciana.

Foto: Maestrat Viu.

Traiguera i Pere Labèrnia

Per la seua banda, el regidor de cultura de Traiguera, Kevin Salvador, va agrair “el vot de confiança” de Maestrat Viu per a exercir d’anfitrions en un acte “tan emblemàtic”, al temps que recordà el fet que un dels premis porta el nom de Pere Labèrnia, un il·lustre traiguerí: “Per tant la participació del nostre municipi és quasi obligada”, va dir.

Marc Albella, que va estar acompanyat per l’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, va voler refermar” el suport de l’Ajuntament de Vinaròs als Premis, i va deixart caure que en properes edicions aquest municipi siga la seu del acte de lliurament dels guardons.

Ortí recordà que qualsevol persona, entitat o col·lectiu del Maestrat podrà proposar al jurat les candidatures que considere convenients a qualsevol dels premi: “La voluntat -va assenyalar- és que els Premis Maestrat Viu estiguen oberts a la societat”.

Les propostes, sempre degudament raonades i amb documentació justificativa, s’han de fer arribar abans del dia 18 de març del 2016 al correu electrònic de Maestrat Viu [email protected], o per correu postal a la seu de Maestrat Viu (carrer de la Mola, núm. 8, 12160 Benassal).

De Peníscola al Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut

Pel que fa l’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Maestrat Viu, aquest tindrà lloc a la explanada del Reial Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut el pròxim dia 21 de maig, que pren d’aquesta forma el relleu de Peníscola. El mateix serà conduït per la periodista Taray Cuartiella. Durant la celebració de l’activitat també està prevista l’actuació musical a càrrec d’un o una cantant jove amb projecció.

Comparteix

Icona de pantalla completa