El PSOE veu prioritària la condonació del deute històric valencià

José Luis Ábalos: “Sánchez està decidit a retornar la viabilitat al Govern valencià”
13 febrer 2016 01:00h

EP / València.

Així ho ha indicat Ábalos en un comunicat en el qual ha recalcat que el sanejament financer del País Valencià exigeix, a més d'un nou sistema de finançament autonòmic, "negociar amb el futur Govern la condonació del deute que arrosseguem els valencians des de fa anys".

Al seu parer, els valencians "suporten" un deute des de l'inici de l'autogovern que "s'ha vist exponencialment incrementat després dels anys de governs del PP que han basat la seua gestió a malbaratar i malversar els fons públics de les arques autonòmiques". "Els casos de corrupció com l'Operació Taula o Avialsa estan posant de manifest aqueixa voluntat del PP d'usar les arques públiques per a enriquir-se", ha agregat.

El dirigent del PSOE ha indicat que una de les bases per a acabar amb aquesta "complicada" situació financera de la comunitat és, d'una banda, aconseguir el compromís de l'Executiu estatal d'aconseguir la condonació de la part del deute de la Comunitat "generada per l’infrafinançament autonòmic que fa temps que arrosseguem".

Així mateix, ha incidit que un altre dels aspectes per a resoldre aquesta situació és la reforma del sistema de finançament. En aquest sentit, ha posat en valor "el compromís de Sánchez, incorporat al seu programa de Govern, d'impulsar en sis mesos la reforma del sistema de finançament autonòmic".

El diputat del PSOE ha assenyalat que, "després dels successius vetos del Govern de Rajoy a debatre i reformar l'actual sistema", el futur Executiu de Pedro Sánchez afrontarà el problema i "acabarà amb una situació que el PP ha permès a Madrid que s'enquistara i que el PP valencià no ha volgut ni sabut reclamar".

Una reforma amb terminis

Segons ha explicat, el programa de Govern de Sánchez situa entre les seues prioritats la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) perquè es corregisca el dèficit de finançament i es garantisquen els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i igualtat, arreplegats en la Constitució i definits pel Tribunal Constitucional.

En aquest sentit, ha aclarit que el document del programa de Govern preveu "la constitució en el termini d'un mes, des de la formació de l'Executiu, d'un grup de treball plural per a la preparació de la modificació de la LOFCA en el termini de sis mesos, amb la finalitat que puguen afrontar les seues previsions en els Pressupostos Generals de l'Estat de 2017".
next