Diari La Veu del País Valencià
Europa selecciona el PV com a referent de gestió en creació d’ocupació per a joves
RedactaVeu / València

El director general d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Paco Álvarez, ha anunciat aquest dijous que el Comitè de les Regions (CDR) ha “seleccionat” el País Valencià “per a formar part d’un projecte europeu pel seu suport a l’emprenedoria juvenil i a la creació d’ocupació per a joves”.

D’aquesta manera, ha explicat que “l’ecosistema emprenedor valencià i les actuacions en matèria d’ocupació juvenil impulsades per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ens han permès associar-nos amb regions europees capdavanteres en emprenedoria en l’important projecte europeu denominat Boost the Young by Enabling Entrepreneurship in Regions (Boost EER).

Així, ha incidit que aquesta iniciativa va en la línia d’AVALEM Joves, el Pla en matèria d’ocupació que compta amb més participació des que la Generalitat té les competències en matèria de polítiques actives d’ocupació i que destinarà més de 200 milions d’euros fins al 2018 per a afavorir l’ocupació de més de 80.000 joves.

El projecte europeu està liderat per Hèlsinki-Uusimaa i juntament amb la nostra autonomia participaran les regions europees Land Brandenburg, Kerry County, Nord-Pas de Calais, Northern Ireland, Marxe Region, Marxe Region, Western Romania i Western Pomerania (Polònia).

Álvarez ha detallat que l’objectiu principal és “millorar la capacitat de les regions per a facilitar l’emprenedoria jove a través de les institucions d’ensenyament superior i la cooperació de les mateixes amb el denominat triangle de coneixement (Start up i acceleració, competència emprenedora i les institucions d’Educació Superior)”. Així mateix, ha afegit que aquesta iniciativa “identifica l’ emprenedoria juvenil com una de les àrees d’actuació en la qual les nou regions europees poden aprendre entre elles i treballar en coordinació”.

Boost EER

Boost EER té un doble vessant, d’una banda servir de plataforma per al coaprenentatge i l’intercanvi de coneixement entre regions emprenedores i per a desenvolupar plans d’acció per al suport a joves emprenedors en els corresponents fons estructurals i programes regionals.

Així mateix, persegueix fomentar l’important paper de les Universitats en la transmissió d’habilitats i esperit emprenedor als joves, així com en el suport a la generació d’idees de negoci i creació d’Startups, integrant la formació amb la investigació i l’emprenedoria.

El director general ha detallat que aquesta iniciativa europea es desenvoluparà en dues fases per a les quals Europa subvencionarà 112.000 euros. De 2016 a 2018 es duran a terme diferents visites entre la Comunitat i les regions europees sòcies per a l’intercanvi d’experiències i coneixements, de manera que la resta de regions tindran l’oportunitat de conèixer les actuacions en matèria d’emprenedoria juvenil que està desenvolupant la Generalitat. La segona fase comprèn el 2018 i 2020 i s’hi durà a terme l’elaboració d’un pla d’acció per a la millora sobre la base de les experiències adquirides.

Regió Europea Emprenedora

D’altra banda, la nostra comunitat ha sigut guardonada en 2015 com a Regió Europea Emprenedora (EER en les seues sigles en anglès). Aquest Premi suposa un suport a la política d’emprenedoria valenciana i, a més, li permet optar a fons europeus de finançament per a realitzar plans i accions conjuntes amb regions europees emprenedores.

Precisament ha sigut aquest guardó que ha permès al País Valencià formar part del projecte europeu Boost the Young by Enabling Entrepreneurship in regions. La participació com a membre en el consorci està restringida a regions de la Unió Europea que hagen sigut guardonades amb l’etiqueta EER des de la seua posada en funcionament, amb l’excepció de la participació de dues regions europees de països que es van incorporar a la Unió en l’última fase d’ampliació (Romania i Polònia),a causa de l’interès del Comitè de les Regions a fomentar la cooperació interregional amb les regions d’Europa de l’Est.

Comparteix

Icona de pantalla completa