Diari La Veu del País Valencià
Enamorar-se i practicar sexe és bo per a la salut, com demostra un estudi
Europa press / València

Estar enamorat i mantenir una activitat sexual desencadenen diferents canvis en el nostre organisme que beneficien el nostre aspecte físic, amb una pell més sana, i a la nostra salut cardiovascular ja que durant l’estimulació sexual la tensió arterial (sistòlica i diastòlica) i les pulsacions augmenten lleugerament.

Així ho han explicat aquest dijous la doctora Gabriela Arana, especialista del Servei de Dermatologia de l’Hospital Quirón salut València i el doctor Rafael Florenciano, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Quirón Salut Torrevella.

Sobre aquest tema, la doctora Gabriela Arana ha explicat que durant la fase de enamorament es produeixen diferents reaccions químiques que contribueixen a un sentiment d’eufòria i d’absoluta felicitat. D’aquesta manera, substàncies com la serotonina, les endorfines i la dopamina s’eleven i provoquen que “les pupil·les es dilaten, i el cor s’accelere per a entrar en un estat hormonal que pot comparar-se al que produeixen certes malalties mentals o, fins i tot, algunes drogues”.

En eixe sentit, ha assenyalat que entre totes aquestes substàncies destaquen els estrògens, hormones responsables que nostra pell lluïsca “més jove i atractiva i millore considerablement el nostre aspecte”. Aquesta hormona té el poder de “frenar pràcticament” el procés d’envelliment cutani i, fins i tot, de revertir els canvis que ja s’hagen produït.

Sobre aquest tema, aclareix que el col·lagen, l’elastina i l’àcid hialurònic, entre uns altres, es dipositen en la nostra pell gràcies als estrògens, la qual cosa contribueix a “reduir les arrugues i augmentar la fermesa cutània”. D’aquesta manera, la pell “es torna més sana, tersa i amb aspecte ufanós, està naturalment més hidratada i hi ha una major curació de les ferides i un increment de les seues defenses naturals”. La dermatòloga ressalta, a més, que els estrògens també actuen sobre els nostres cabell i ungles, reforçant el seu creixement i augmentant la seua fortalesa.

“Fer l’amor equival a pujar dos pisos d’escales”

A més, el doctor Rafael Florenciano, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Quirón Salut Torrevella, ha assenyalat que durant l’estimulació sexual la tensió arterial (sistòlica i diastòlica) i les pulsacions augmenten lleugerament. El major augment ocorre uns 10 o 15 segons abans de l’orgasme, amb una posterior normalització ràpida d’aquests paràmetres.

“Aquests canvis es produeixen igualment en homes i en dones i són molt semblats als quals ocorren quan practiquem esport, per la qual cosa podem assumir que amb l’activitat sexual fem exercici”, ha assenyalat.

Quant a la quantitat d’exercici, diversos estudis efectuats en homes joves mostren que mantenir activitat sexual amb la parella habitual equival a pujar dos pisos d’escales o caminar ràpidament durant un breu període de temps.

“No obstant això, l’esforç en persones majors o amb una activitat física limitada pot ser major. De fet, la freqüència cardíaca pot elevar-se fins a 130 bpm i la tensió arterial sistòlica pujar a 170 mmHg”, destaca.

Pel que fa al risc de patir un infart durant l’acte sexual està comprovat que en homes de 50 i 60 anys és un 2,7 major durant l’activitat sexual que durant el repòs i en individus sedentaris aquest perill és major. En pacients amb algun problema cariològic es recomana una avaluació individual per part de l’especialista. “No obstant això, en persones sanes l’activitat sexual no suposa un risc apreciable i pot afavorir a la seua salut cardiovascular”, conclou el doctor Florenciano.

Comparteix

Icona de pantalla completa