Diari La Veu del País Valencià
CIEGSA a la Nucia: 3,5 milions de sobrecostos als centres educatius
RedactaVeu / La Nucia

El cas CIEGSA –l’empresa que es va crear per adjudicar la construcció d’infraestructures educatives i que va servir per un desviament sistemàtic de diners, segons s’està investigant en els Tribunals– s’està demostrant com “un dels casos de corrupció i saqueig més greus que hem patit en la nostra terra” afirmen des de Compromís per la Nucia. Segons un informe de la Intervenció de la Generalitat, les obres van acabar tenint uns sobrecostos d’un 36% més; és a dir, més de mil milions d’euros que es van balafiar de manera irresponsable i que, en la major part dels casos, tenien una finalitat de comissió que apunta, presumptament, al finançament il·legal del Partit Popular.

En el cas de la Nucia (la Marina Baixa) trobem els tres centres educatius, construïts entre 2001 i 2007, “sota sospita”. Primerament el CEIP Sant Rafel, que va ser adjudicat per 1.872.826,84 euros i va acabar costant 2.696.002,52 euros, és a dir, uns sobrecostos del 44%; després l’IES la Nucia, que va ser adjudicat per 5.726.674,74 euros i va acabar costant 6.648.343,54 euros, uns sobrecostos del 16%; i per últim el CEIP La Muixara, adjudicat per 4.684.185,42 euros i va acabar costant 6.404.032,01 euros, uns sobrecostos del 37%. Aquest últim va ser construït en terrenys per requalificar del PAI La Serreta, junt al Cementeri Municipal i allunyat del Centre Urbà, a més va ser anunciat com un “centre de segona generació”, ja que està format per mòduls prefabricats i va ser construït en pocs mesos.

Així, els sobrecostos totals de CIEGSA a la Nucia arriben a suposar “l’escandalosa xifra de 3.464.691,07”, i una desviació del 28,2%, xifra que en paraules de Pep Pastor, portaveu del Grup Municipal de Compromís per la Nucia, suposa la “marca de la vergonya, per la qual van condemnar diverses generacions d’alumnes nuciers a estudiar en barracons i en males condicions per culpa de la seua corrupció i saqueig. Per si no fóra poc, van construir els tres centres menuts i en aquests pocs anys que han passat ja han tingut diverses reformes i ampliacions, totes pagades per l’ajuntament. Per acabar-ho d’adobar, van arribar a haver barracons a l’Institut vell i també en el nou, només 2 anys després de la seua inauguració.”

En aquest sentit, Pastor ha instat el PP de la Nucia a “demanar perdó a tots els nuciers, més encara quan Bernabé Cano era tan amic dels consellers i del president Camps, que els portava tant sovint al municipi. Els seus companys de partit feien negoci i comptaven bitllets a costa de l’Educació de tots i totes; no tenien cap tipus d’escrúpols a saquejar amb allò que és sagrat en una societat, com és l’Educació. No tenen cap tipus de perdó. Amb eixos sobrecostos s’haurien pogut construir uns centres amb la grandària necessària i no com es van construir, amb la necessitat als pocs anys d’ampliacions que hem pagat tots els nuciers de la butxaca.”

Comparteix

Icona de pantalla completa