Diari La Veu del País Valencià
La CVONGD i ONGD, contràries a criminalitzar a qui assisteix els refugiats

RedactaVeu / Valencia.

La Coordinadora Valenciana d’Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (CVONGD) i la coordinadora estatal d’ONGD han mostrat la seua desaprovació respecte del mode com Europa criminalitza les víctimes i a tot aquell qui els ofereix ajuda en lloc de respondre a convenis internacionals i a la seua pròpia legislació en matèria de refugi

L’ONG Statewatch ha denunciat la intenció de la UE de traure endavant una normativa que obligaria tant les ONG com a persones voluntàries a registrar-se abans d’oferir ajuda a immigrants i refugiats. Si aquesta iniciativa ix endavant suposaria una molt preocupant criminalització dels qui assisteixen a persones que ho han perdut tot i exerceixen el seu dret al refugi.

També s’afegeixen al greuge mesures que estan assumint alguns països europeus que de ben segur passaran a la història per la violació de drets humans que suposen. Dinamarca ha començat a confiscar els diners en efectiu de les persones refugiades que superen els 1340€. Països com Suècia, Holanda i Finlàndia han anunciat deportacions massives i en moltes de les nostres fronteres es construeixen murs i reixats que fan impossible l’entrada dels qui tenen ple dret a la circulació per les vies legals i segures i també a una acollida adequada.

Camp de refugiats a Jordània

Camp refugiats Za’atri a Jordània. Foto: U.S. Department of State / Domini públic.

Qui no aprèn de la seua història està condemnat a repetir-la

Des de CVONGD consideren que l’actitud d’Europa davant la major crisi de refugiats després de la Segona Guerra Mundial deixa veure l’absència d’humanitat i responsabilitat amb què compta. Els valors fundacionals europeus estan sent llançats per la borda i amb ells la vida de milers de persones. Algun exemple que fa palès aquest menyspreu a la població refugiada el podem trobar en la notícia de «Al menos 10.000 niños refugiados han desaparecido en Europa» publicada a Europa Press. Aquesta situació, tal i com denuncia CVONGD, és inacceptable, ja que es podrien situar aquests menuts en mans de xarxes de tràfic de persones. Des del comunicat també es fa saber que la situació de les dones que arriben a Europa fugint dels conflictes també és molt preocupant, ja que tenen un risc molt alt de patir violència sexual i de gènere.

Totes les accions comporten conseqüències

En aquest cas, segons afirmen des d’aquesta organització, les decisions envers el refugiats dels diferents països europeus estan tenint les seues conseqüències. Per tant, és clar que els discursos i propostes polítiques xenòfobes comporten algunes reaccions com els atacs a centres d’acollida, que en el cas d’Alemanya s’han multiplicat per cinc. Des de CVONGD, tot i que consideren que aquests atacs són residuals, conviden la UE i els seus estats membres a mantenir l’alerta per a evitar que es repetisquen les errades del passat.

A més, destaquen que la ciutadania està molt per damunt de les decisions polítiques, ja que les ONG, grups socials, voluntaris i voluntàries i ciutadania en general s’estan organitzant en els punts d’arribada, així com en múltiples ciutats, per a salvar vides i atendre a les persones que arriben als nostres països.

La solidaritat o la vergonya

Tal i com afirmen des de CVONGD, s’ha estat denunciant la gravetat de la situació en el tema dels refugiats perquè, segons diuen, no actuar amb urgència, humanitat i responsabilitat durà la societat a un carreró sense eixida. Argumenten també la debilitat del projecte europeu, on prevalen els interessos econòmics i polítics per damunt dels drets humans o els mateixos valors fundacionals de la Unió Europea.

Accions per a dur a terme

L’organització insisteix que és urgent obrir i garantir vies segures perquè les persones que fugen de conflictes greus puguen fer-ho en la millor de les circumstàncies possibles, tenint cura especialment de les dones i els més menuts. Cal coordinar tots els esforços per part d’institucions i societat civil, però el més important és que Europa ha de complir els acords mínims en matèria d’acollida perquè, segons manifesta CVONGD, de les 120.000 persones que Europa es va comprometre a acollir en la cimera de setembre, a penes unes 400 han sigut reubicades.

A més, afegeixen que s’ha de garantir la protecció de les organitzacions i persones que donen suport a la població refugiada, ja que estan fent un treball molt necessari i que és complementari al que les institucions europees estan obligades a realitzar.

També insisteixen que s’ha de combatre activament els discursos i narratives xenòfobes, al contrari, podrien provocar conseqüències preocupants.

Comparteix

Icona de pantalla completa