Diari La Veu del País Valencià
El Convent de la Trinitat s’obri a la ciutadania i ja es pot visitar
RedactaVeu / València

“Una més de l’Església. Com que ningú diu quelcom sobre el tema i, dissortadament, el Convent de la Trinitat continua tancat a cal i canto, privant-nos de la seua visita a valencians i valencianes, quan al seu moment va estar finançat per la ciutadania d’aleshores”, així començava l’escrit que aleshores l’opinador de La Veu del País Valencià Vicent Àlvarez, presentava al registre d’entrada, una petició en la qual demana l’obertura al públic del Convent de la Trinitat.

L’escrit presentat per Vicent Àlvarez el passat dia 4 de desembre, recordava que “en el primer punt de la sol·licitud, la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural valencià al seu article 3 estableix que les instancies de públiques estatals i autonòmiques impulsaran la divulgació del nostre patrimoni, en tal sentit la mateixa norma al seu article 32 fixa l’obligació dels titulars dels immobles declarats bé d’interès cultural de permetre quatre visites al mes als esmentats edificis, salvant excepcions degudament justificades. L’incompliment de la norma citada es considera segons la mateixa com falta segons l’article 97,g”.

Aquest advocat veí de València també recordava que el Convent de la Santíssima Trinitat situat al carrer Cronista Carreres “és un dels monuments més rellevants del nostre país, essent a més a més un espai de gran significació històrica”. “Doncs bé, aquest cenobi ha estat ocupat per la corresponent congregació religiosa fins fa aproximadament un any, estant en l’actualitat desocupat, i per tant, sense el seu ús originari de clausura. Durant un curt període, però, l’autoritat eclesiàstica, titular de l’immoble, va establir un règim de visites guiades, mesura que fou acollida amb entusiasme pels valencians, situació que es manifesta a la premsa”, explicava.

Vicent Àlvarez subratllava finalment que en l’actualitat “i sense causa justificada” els valencians “estem privats del nostre dret constitucional a gaudir de la part de patrimoni que representa el Convent de la Trinitat de València, tot i tenint en compte que en aquests moments no hi ha una comunitat de religioses al seu interior”.

Així, allò que demana era que, en aplicació de la legislació vigent, per part de la Conselleria competent en matèria patrimonial “es practiquen les oportunes actuacions per tal d’exigir a l’Autoritat Eclesiàstica la col·laboració que regula l’article 6 de la llei 4/98, de forma que el dret de visita al convent de la Trinitat siga possible, en la forma i circumstàncies que no afecten negativament la seua conservació, i que al meu entendre podrien ser en règim de visites guiades prèvia cita”.

Ara per ara el Convent de la Trinitat roman disponible a la ciutadana, com així ens ho ha fet saber el nostre opinador, el qual ha rebut resposta oficial a la seua demanda on se li indica que, allò indicat en l’escrit “serà efectiu a partir de l’1 de febrer de 2016, data en la qual s’iniciaran les visites guiades al Monestir de la Trinitat. Les visites hauran de ser concertades amb l’empresa encarregada de les reserves”.

Vicent Àlvarez ens trasllada la seua satisfacció però, hi afegeix una comanda més “ara el que cal és que el personal exercite el dret guanyat visitant un espai tan bell i significatiu en la nostra història”.

Comparteix

Icona de pantalla completa