Diari La Veu del País Valencià
El Consell convoca les ajudes de cooperació per al 2016
RedactaVeu / València.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, junt amb la secretària autonòmica de Transparència, Zulima Pérez i el director general de Cooperació, Federico Buyolo, han presentat la convocatòria i el pressupost destinat a ajudes per a projectes de cooperació i d’educació per al desenvolupament i sensibilització per a enguany.

El conseller ha firmat la convocatòria, complint així amb el compromís amb la Coordinadora Valenciana d’ONGDs que l’ordre per a aquestes ajudes estiguera abans de finalitzar este mes de gener. Alcaraz ha agraït “la paciència, el treball i la predisposició que han mostrat i que continuen duent a terme les entitats de cooperació”. A més, i com a principal novetat, s’incorpora la transparència a la concessió d’aquestes ajudes basant-se en criteris objectius i a partir d’una avaluació externa d’experts.

També el conseller ha anunciat la imminent presentació del nou Pla director de Cooperació que marcarà les línies estratègiques i les accions del Consell en aquesta matèria. A més, ha recordat que es duran a terme canvis normatius en el Consell Valencià de Cooperació i es treballa en “un dels compromisos adquirits en Morella, presentar una nova Llei de Cooperació”.

Els projectes presentats a aquesta convocatòria hauran d’estar orientats a la consecució d’un o més dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i a promoure una ciutadania global, “creant aliances de treball per a la seua consecució entre països, cooperants i universitats”, ha explicat Alcaraz.

En total es destinaran entorn de dotze milions d’euros a convenis, sensibilització i projectes sobre el terreny en el sud que les ONGDs valencianes podran sol·licitar de manera individual o conjunta. El conseller ha subratllat que aquesta xifra suposa el 90% del pressupost de la direcció general i un 50% de les despeses de la conselleria, encara que com ha lamentat “aquest increment és insuficient i encara hem de continuar treballant per a acostar-nos a l’objectiu innegociable del 0,7%”.

En aquest sentit, el director general de Cooperació ha recordat que a pesar d’estar “lluny” de l’objectiu, “hem passat d’un raquític 0,02% heretat en 2015 a un 0,07% (13.566.130 euros), el que ens situa com els sisens en el rànquing del pressupost en cooperació de les dèsset comunitats autònomes”. A més, el País Valencià es troba entre les úniques quatre comunitats que han fet públic el seu pressupost a 31 de desembre de 2015 com obliga la llei.

Sobre el seguiment dels projectes sobre el terreny, Buyolo ha explicat que entre altres mecanismes de control, Transparència Internacional col·laborarà en aquesta tasca i es comptarà amb la col·laboració de les oficines tècniques del govern de cooperació en els territoris. També, ha afegit, es posarà en marxa un Pla d’Avaluació de la direcció general. “La nostra intenció és evitar que tornen a succeir-se els desagradables casos de corrupció de l’etapa Blasco i vertebrar novament la cooperació Valenciana”, ha afirmat el director general, recordant que “tots els diners confiscats del cas Blasco es destinaran de manera íntegra a la cooperació valenciana i quedarà reflectit en una partida específica en els pressupostos de l’any pròxim”.

Comparteix

Icona de pantalla completa