Diari La Veu del País Valencià
Alacant i Elx, un agermanament cultural inèdit per fer-se veure a València
RedactaVeu / Alcacant

“És la primera vegada que les dues grans ciutats del sud valencià prenen aquesta decisió”, expliquen el regidor de Cultura d’Alacant, Daniel Simón i la seua homòloga a Elx, Patricia Maciá, els quals fa uns dies es van traslladar a València per reunir-se amb el secretari Autonòmic de Cultura de la Generalitat Valenciana, Albert Girona. Sota el braç porten un acord de coordinació i de unió de les programacions culturals d’Elx i Alacant, un agermanament inèdit, que mai fins ara havia succeït, tot i la curta distància que separa sengles nuclis.

“De vegades a la capital han de sentir-se veus que recorden que el Sud també existeix”, deia Simón, qui confessava “confiar en la bona voluntat del nou equip de govern autonòmic perquè hi haja paritat en els territoris del País Valencià”. Macià assenyalava que “reclamem els diners que es mereixen tant els Ajuntaments d’Alacant i Elx com les companyies d’aquestes zones”, i treia a la llum les xifres, “la Generalitat només aporta 7000 euros per al Festival Medieval d’Elx, una quantitat insuficient per a un esdeveniment que volem potenciar per a recuperar el que va suposar en els seus inicis”, afirmava la regidora elxana, tanmateix és una quantitat que “la Generalitat estudiarà augmentar la seua participació econòmica tant en el Festival Medieval d’Elx com en la Mostra de Teatre d’Autors Contemporanis”.

De la trobada amb Albert Girona aconseguiren també el compromís d’explorar les vies per a millorar el finançament cultural de les comarques del sud. Daniel Simón i Patrícia Macià traslladaren al secretari i responsable de les polítiques culturals la preocupació per la percepció que des d’Alacant i Elx es té, “davant l’escàs pressupost cultural que la Generalitat ha previst per a les comarques del sud”.

D’aquesta manera, els regidors justifiquen aquesta mesura afirmant que “la col·laboració a nivell polític i tècnic entra dins del terreny de la lògica i de la persecució del bé comú de les seues programacions i la promoció dels seus artistes, igualment, s’han establert fórmules per a corregir les desviacions pressupostàries”.

Així, les mesures que tractaran de compensar la inversió de la Conselleria així com la visualització passen primerament per informar de les diverses ajudes de la Generalitat a companyies, col·lectius, artistes i tècnics d’Ajuntaments de les comarques del sud i així augmentar el percentatge d’entitats i persones beneficiàries, ja que els regidors i el Secretari han coincidit que en l’actualitat el percentatge de beneficiaris de les ajudes provinents de València és desproporcionat i el d’Alacant molt pobre i per això “calen accions per corregir aquesta situació de desigualtat”.

Presència en els centres de decisió

Altra mesura passa per garantir la presència de persones provinents de les comarques del sud en tots els jurats d’ajudes de la Generalitat, així com en el Patronat de l’IVAM. És per això que el Secretari Autonòmic ha demanat a les regidories d’Alacant i Elx que proposen noms de persones adequades per a complir aquest requisit. En el mateix sentit, la Generalitat gestionarà que les sotsdireccions de Culturarts (música, teatre i dansa, cinematografia, etc…) tinguen una persona delegada a Alacant, on una de les seues funcions serà d’assegurar un adequat finançament d’iniciatives i projectes per a la zona d’acord amb una distribució de les ajudes autonòmiques adequades a la seua població. Això farà que desaparesca l’actual sotsdirecció específica per a Castelló i així estarà en igualtat de condicions que les comarques del sud.

Coordinació i agermanament cultural

Moltes de les mesures però, passaren prèviament per un agermanament cultural, on els festivals i cicles que es donen a Elx puguen donar-se també a Alacant i a l’inrevés. D’aquesta manera es va concretar la celebració del Festival ‘Abril en Dansa’ en ambdues ciutats a partir d’enguany. Un agermanament entre els Centres de Cultura Contemporània d’ambdues ciutats (L’Escorxador i Cigarreras), de manera que els responsables de tots dos centres coordinaran les programacions i evitar duplicitats i solapaments, i igualment es farà per organitzar actes coordinats i comuns. A més, la Conselleria descentralitzarà la producció de projectes i exposicions del Consorci de Museus, a més Centres com Les Cigarreras, MACA o L’Escorxador seran reconeguts com a centres d’investigació i producció. Això permetrà que el Consorci financie projectes d’artistes que podran residir, investigar i produir els seus projectes expositius en aquests centres, per a després ser exhibits en ells i, amb posterioritat, eixir al circuit de centres del Consorci. Finalment, s’acordà facilitar la incorporació de l’Ajuntament d’Elx en el Consorci de Museus com a patró de ple dret, així com els museus de la ciutat.

Es va establir una coordinació entre les direccions del Gran Teatre d’Elx i el Teatre Principal d’Alacant i s’estudiaran formes de contractació de companyies i obres provinents de fora per reduir les despeses de desplaçament, o la inclusió d’ambdues ciutats en circuits culturals i d’exhibició que es creuen en el seu entorn.

Finalment, Daniel Simón anuncià a Albert Girona la futura configuració del Patronat del Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), que no existeix en l’actualitat, convidant la Generalitat a formar part d’aquest, a la qual cosa Girona expressà la conveniència d’acceptar la proposta, que permetrà el finançament autonòmic al centre.

Comparteix

Icona de pantalla completa